Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj prorjeđivanja rodnih mladica i grozdova na fenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost mošta i vina kultivara Malvazija istarska i Chardonnay (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 367958)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Marijan Bubola Utjecaj prorjeđivanja rodnih mladica i grozdova na fenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost mošta i vina kultivara Malvazija istarska i Chardonnay (Vitis vinifera L.) / Bernard Kozina (mentor); Zagreb, Hrvatska, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Marijan Bubola

Bernard Kozina

hrvatski

Utjecaj prorjeđivanja rodnih mladica i grozdova na fenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost mošta i vina kultivara Malvazija istarska i Chardonnay (Vitis vinifera L.)

Grožđe i vino su bogat izvor različitih fenolnih spojeva koji značajno doprinose organoleptičkim osobinama vina te zahvaljujući antioksidativnom djelovanju imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. U dosadašnjim je istraživanjima utvrđeno da ampelotehnički zahvati prorjeđivanja mladica i prorjeđivanja grozdova utječu na povećanje udjela fenolnih spojeva u grožđu i vinu kod crnih kultivara vinove loze, dok je to područje kod bijelih kultivara još uvijek nedovoljno istraženo. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj prorjeđivanja rodnih mladica i grozdova na udio pojedinačnih fenolnih spojeva u moštu, udio pojedinačnih i ukupnih fenolnih spojeva u vinu te antioksidacijsku aktivnost vina kod bijelih kultivara vinove loze Malvazija istarska i Chardonnay (Vitis vinifera L.) tijekom dvije vegetacijske sezone. Tretmani u istraživanju su tri razine opterećenja trsova dobivena prorjeđivanjem rodnih mladica i prorjeđivanjem grozdova (12 mladica po trsu u kombinaciji s prorjeđivanjem grozdova, 12 mladica po trsu bez prorjeđivanja grozdova i 18 mladica po trsu bez prorjeđivanja grozdova). Određivanje udjela pojedinačnih fenolnih spojeva u moštu i vinu provedeno je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC), dok su ukupni fenolni spojevi u vinu određeni spektrofotometrijski. Antioksidacijska aktivnost vina određena je spektrofotometrijski pomoću DPPH, FRAP i ABTS metode. Opterećenja trsova su značajno utjecala na fenolni sastav mošta i vina tako što je s povećanjem opterećenja opadao udio fenolnih spojeva u moštu i vinu. Taj je trend uočen kod oba kultivara i za sve skupine fenolnih spojeva u istraživanju (hidroksicimetne kiseline, hidroksibenzojeve kiseline, trans-resveratrol, flavonoli i flavan-3-oli), kao i za ukupne fenolne spojeve određivane putem HPLC-a i spektrofotometrijski. Antioksidacijska aktivnost vina je također opadala s povećanjem visine opterećenja. Opterećenja su značajno utjecala na udio fenolnih spojeva u moštu i vinu u obje godine istraživanja, koje su bile klimatski bitno različite. Omjer lisne površine i mase grožđa te omjer površine zaperaka i mase grožđa je značajno rastao sa smanjenjem razine opterećenja, što je djelovalo na bolju dozrelost grozdova i povećanje udjela fenolnih spojeva u moštu i vinu. Zahvaljujući povećanom udjelu fenolnih spojeva, vina dobivena od grožđa s trsova s niskim opterećenjem mogu biti važan izvor fenolnih antioksidansa u ljudskoj prehrani te imaju bolji potencijal za dozrijevanje u odnosu na vina dobivena od grožđa s jače opterećenih trsova.

prorjeđivanje mladica; prorjeđivanje grozdova; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; Malvazija istarska; Chardonnay

nije evidentirano

engleski

Impact of shoot density and cluster thinning on phenolic composition and antioxidant activity of must and wine of cvs. Istrian Malvasia and Chardonnay (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

shoot thinning; cluster thinning; phenolic compounds; antioxidant activity; Istrian Malvasia; Chardonnay

nije evidentirano

Podaci o izdanju

128

12.11.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)