Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542622

Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića


Peroš, Ana
Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića
(Preparation of starch raw materials for production of spirits)

Autori
Peroš, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2010

Stranica
26

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Škrob; α; β-amilaza; konverzija škroba; analitičke metode
(Starch; α and β-amylase; starch conversion; analytical methods)

Sažetak
Kvasci iz roda Saccharomyces prihvatljivi za tehnološku proizvodnju alkohola, koji se uobičajeno koriste za proizvodnju etanola te destilata za proizvodnju jakih alkoholnih pića, ne mogu koristiti škrob direktno kao izvor ugljika. Stoga, ukoliko se alkohol ili alkoholni destilati proizvode iz žitnih sirovina potrebno je prije procesa alkoholne fermentacije provesti proces obrade tj. hidrolize škroba do fermentabilnih šećera. Proces obrade škroba ovisi o korištenoj sirovini i proizvodu koji se želi dobiti, a proces dobivanja alkohola i alkoholnih pića iz škrobnih sirovina uobičajeno se može podijeliti u nekoliko faza: usitnjavanje sirovine, hidroliza škroba do glukoze, fermentacija, destilacija te dorada i zrenje. U ovom radu opisan je proces pripreme škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića te je kao primjer u eksperimentalnom dijelu rada provedeno ošećerenje kukuruzne krupice do glukoze primjenom komercijalnih amilolitičkih enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Vesna Stehlik-Tomas, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb