Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542159

Antioksidacijska svojstva preparata gljiva


Japec, Matea
Antioksidacijska svojstva preparata gljiva 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Antioksidacijska svojstva preparata gljiva
(Antioxidant properties in preparation of mushrooms)

Autori
Japec, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2010

Stranica
21

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidansi; DPPH; FRAP; Gljive; Polifenoli
(Antioxidants; DPPH; FRAP; Mushrooms; Polyphenols)

Sažetak
Gljive su značajan izvor različitih sekundarnih metabolita, uključujući i različite polifenolne spojeve koji imaju izražena antioksidacijska svojstva. U ovom radu provedena su istraživanja na pet preparata gljiva u praškastom obliku. Antioksidacijski kapacitet određivan je uporabom DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal) i FRAP (eng. Ferric Reduction Antioxidant Power) metoda, a udjeli ukupnih polifenola određeni su metodom s Folin – Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet uzoraka, određen DPPH metodom, kretao se u rasponu od 1, 12 do 4, 47 mM Trolox/g preparata, dok se antioksidacijski kapacitet određen FRAP metodom kretao u rasponu od 3, 08 do 10, 04 mM Fe2+/g preparata. Udjel ukupnih polifenola u ekstraktima gljiva određen pomoću Folin – Ciocalteau reagensa kretao se u rasponu od 4, 74 do 20, 50 mg GAE/g preparata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb