Bioaktivni potencijal kavovina (CROSBI ID 367873)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petras, Marija
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Bioaktivni potencijal kavovina
Kavovine su zamjene za kavu koje se dobivaju prženjem različitih biljaka bogatih šećerom, inuliom i škrobom. Kavovine sadrže visoke udjele bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. U ovom radu određen je udjel ukupnih polifenola i ukupnih proantocijanidina u 7 vrsta kavovina te je određen ukupan antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski metodom s Folin-Ciocalteau reagensom, a ukupni proantocijanidini metodom po Bate-Smith-u. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta kavovina primijenjena je metoda s 2, 2'-azinobis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) diamonijevom soli. Kavovine koje u sastavu imaju najviše cikorije karakterizirane su najvećim udjelom ukupnih fenola, ukupnih proantocijanidina, kao i najvećim antioksidacijskim kapacitetom.
Antioksidacijski kapacitet; Kavovine; Polifenoli; Proantocijanidini
nije evidentirano
engleski
Bioactive potential of coffee substitutes
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Coffee substitutes; Polyphenols; Proanthocyanidins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
12.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb