Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bioaktivni potencijal kavovina (CROSBI ID 367873)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Petras, Marija Bioaktivni potencijal kavovina / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Petras, Marija

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Bioaktivni potencijal kavovina

Kavovine su zamjene za kavu koje se dobivaju prženjem različitih biljaka bogatih šećerom, inuliom i škrobom. Kavovine sadrže visoke udjele bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. U ovom radu određen je udjel ukupnih polifenola i ukupnih proantocijanidina u 7 vrsta kavovina te je određen ukupan antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski metodom s Folin-Ciocalteau reagensom, a ukupni proantocijanidini metodom po Bate-Smith-u. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta kavovina primijenjena je metoda s 2, 2'-azinobis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) diamonijevom soli. Kavovine koje u sastavu imaju najviše cikorije karakterizirane su najvećim udjelom ukupnih fenola, ukupnih proantocijanidina, kao i najvećim antioksidacijskim kapacitetom.

Antioksidacijski kapacitet; Kavovine; Polifenoli; Proantocijanidini

nije evidentirano

engleski

Bioactive potential of coffee substitutes

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Coffee substitutes; Polyphenols; Proanthocyanidins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

12.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija