Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542026

Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa


Polović, Ivana
Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa
(Effect of the composition of chocolate on the content of antioxidans)

Autori
Polović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.09

Godina
2011

Stranica
43

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidansi; Čokolada; Polifenoli
(Antioxidants; Chocolate; Polyphenols)

Sažetak
Čokolada je visokovrijedna namirnica koja osim osnovnih hranjivih sastojaka sadrži i niz bioaktivnih komponenata za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja je odrediti udio ukupnih polifenola, kao najvažnijih antioksidansa čokolade, kao i antioksidacijski kapacitet čokolada. U tu svrhu korištene su tri vrste čokolade različitog udjela suhe tvari kakaovih dijelova (30%, 38%, 72%) i kakaova masa. Najveći udio ukupnih polifenola i najviše vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta određeni su u kakaovoj masi i čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova (72%), dok je čokolada s najmanjim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova karakterizirana najnižim vrijednostima ispitivanih parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb