Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa (CROSBI ID 367858)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Polović, Ivana
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa
Čokolada je visokovrijedna namirnica koja osim osnovnih hranjivih sastojaka sadrži i niz bioaktivnih komponenata za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja je odrediti udio ukupnih polifenola, kao najvažnijih antioksidansa čokolade, kao i antioksidacijski kapacitet čokolada. U tu svrhu korištene su tri vrste čokolade različitog udjela suhe tvari kakaovih dijelova (30%, 38%, 72%) i kakaova masa. Najveći udio ukupnih polifenola i najviše vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta određeni su u kakaovoj masi i čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova (72%), dok je čokolada s najmanjim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova karakterizirana najnižim vrijednostima ispitivanih parametara.
Antioksidansi; Čokolada; Polifenoli
nije evidentirano
engleski
Effect of the composition of chocolate on the content of antioxidans
nije evidentirano
Antioxidants; Chocolate; Polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
07.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb