Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprema tehnološke vode za farmaceutsku industriju (CROSBI ID 367830)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvat, Tomislav Priprema tehnološke vode za farmaceutsku industriju / Matošić, Marin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Horvat, Tomislav

Matošić, Marin

hrvatski

Priprema tehnološke vode za farmaceutsku industriju

U radu je ispitivan utjecaj procesnih parametara na pročišćavanje vodovodne vode reverznom osmozom na višestupanjskom postrojenju za proizvodnju demineralizirane vode tvrtke Belupo. Izvedeni su pokusi s tri različite pH vrijednosti ulazne vode (8.5 ; 8.9 i 9.3), a najbolja kvaliteta permeata dobivena je pri pH 8, 9. Najveći utjecaj na kvalitetu permeata (električnu vodljivost) imala je koncentracija soli u ulaznoj vodi. Prije postupka reverzne osmoze voda se mekšala da bi se spriječilo taloženje kamenca na membrani, a pritom je omekšana voda imala neznatno veći osmotski tlak i električnu provodnost od sirove vode. Učinkovitost uklanjanja soli mjerenih kao električna provodnost bila je između 5 i 13 S/cm ovisno o sastavu i pH ulazne vode, a izračunati faktor separacije membrane 0, 989 pri protoku permeata 1250 L/h, iskorištenju procesa 75% i tlaku 15, 5 bara. Izračunata vrijednost permeabilnosti membrane (K) bila je 1, 78 L/m2 h bar, a procijenjeni koeficijent permeabilnosti (B) membrane za filtriranu tvar izraženu preko električne provodnosti 3 x 10 -4 m/h.

pročišćena voda; reverzna osmoza; osmotski tlak; membrane

nije evidentirano

engleski

Preparation of process water for pharmaceutical industry

nije evidentirano

Purified water; Reverse osmosis; Osmotic pressure; Membranes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

09.05.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija