Određivanje udjela polisaharida i polifenolnih spojeva u odabranim biljnim ekstraktima (CROSBI ID 367828)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bušić, Arijana
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Određivanje udjela polisaharida i polifenolnih spojeva u odabranim biljnim ekstraktima
Polifenolni spojevi najpoznatiji su antioksidansi, kao i dominanti bioaktivni sastojci ljekovitog bilja. Ljekovito bilje od davnina je poznato u narodnoj medicini u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih tegoba, što se pripisuje antiseptičkim, antibakterijskim, protuupalnim i ostalim ljekovitim svojstvima bilja. Stoga, unos antioksidansa i ne manje značajnih prehrambenih vlakana igra veliku ulogu u zaštiti ljudskog organizma od štetnog oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Cilj ovog rada bio je odrediti udjel polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, ukupnih neflavonoida i flavonoida, flavan-3-ola, flavona i flavonola, ukupnih proantocijanidina, hidroksicimetnih kiselina, ukupnih tanina), udjel topljivih polisaharida i celuloze u sedam biljnih ekstrakata, kao i antioksidacijski kapacitet istih. Udjeli polifenolnih spojeva određeni su spektrofotometrijskim metodama kao i antioksidacijski kapacitet koji je određen reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalima 2, 2′-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2′-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Praćena je i kinetika inhibicije DPPH radikala antioksidansima iz biljnih ekstrakata. Određivanje polisaharida bazira se na ekstrakciji polisaharida vodom te precipitaciji etanolom, dok određivanju celuloze prethodi razaranje biljnog tkiva octenom i dušičnom kiselinom. Najveći udjel ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, flavona i flavonola, tanina i hidroksicimetnih kiselina određen je u ekstraktu majčine dušice, a ukupnih proantocijanidina u ekstraktu lista maline. Najveći udjel flavan-3-ola, u reakciji s vanilinom određen je u ekstraktu gloga, a u reakciji s p-DAC reagensom u ekstraktu lista maline. Najveći udjel polisaharida karakterizira ekstrakt koprive, a celuloze ekstrakt majčine dušice. Najveći antioksidacijski kapacitet, određen ABTS i FRAP metodom, određen je u ekstraktu majčine dušice, dok je primjenom DPPH metode najveći antioksidacijski kapacitet određen u ekstraktu lista maline.
Antioksidacijski kapacitet; Biljni ekstrakti; Polifenolni spojevi; Polisaharidi
nije evidentirano
engleski
Determination of the content of polysaccharides and polyphenolic compounds in selected plant extracts
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Herbal extracts; Polyphenols; Polysaccharides
nije evidentirano
Podaci o izdanju
104
27.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb