Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje udjela polisaharida i polifenolnih spojeva u odabranim biljnim ekstraktima (CROSBI ID 367828)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bušić, Arijana Određivanje udjela polisaharida i polifenolnih spojeva u odabranim biljnim ekstraktima / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bušić, Arijana

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Određivanje udjela polisaharida i polifenolnih spojeva u odabranim biljnim ekstraktima

Polifenolni spojevi najpoznatiji su antioksidansi, kao i dominanti bioaktivni sastojci ljekovitog bilja. Ljekovito bilje od davnina je poznato u narodnoj medicini u liječenju raznih bolesti i zdravstvenih tegoba, što se pripisuje antiseptičkim, antibakterijskim, protuupalnim i ostalim ljekovitim svojstvima bilja. Stoga, unos antioksidansa i ne manje značajnih prehrambenih vlakana igra veliku ulogu u zaštiti ljudskog organizma od štetnog oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Cilj ovog rada bio je odrediti udjel polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, ukupnih neflavonoida i flavonoida, flavan-3-ola, flavona i flavonola, ukupnih proantocijanidina, hidroksicimetnih kiselina, ukupnih tanina), udjel topljivih polisaharida i celuloze u sedam biljnih ekstrakata, kao i antioksidacijski kapacitet istih. Udjeli polifenolnih spojeva određeni su spektrofotometrijskim metodama kao i antioksidacijski kapacitet koji je određen reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalima 2, 2′-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2′-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Praćena je i kinetika inhibicije DPPH radikala antioksidansima iz biljnih ekstrakata. Određivanje polisaharida bazira se na ekstrakciji polisaharida vodom te precipitaciji etanolom, dok određivanju celuloze prethodi razaranje biljnog tkiva octenom i dušičnom kiselinom. Najveći udjel ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, flavona i flavonola, tanina i hidroksicimetnih kiselina određen je u ekstraktu majčine dušice, a ukupnih proantocijanidina u ekstraktu lista maline. Najveći udjel flavan-3-ola, u reakciji s vanilinom određen je u ekstraktu gloga, a u reakciji s p-DAC reagensom u ekstraktu lista maline. Najveći udjel polisaharida karakterizira ekstrakt koprive, a celuloze ekstrakt majčine dušice. Najveći antioksidacijski kapacitet, određen ABTS i FRAP metodom, određen je u ekstraktu majčine dušice, dok je primjenom DPPH metode najveći antioksidacijski kapacitet određen u ekstraktu lista maline.

Antioksidacijski kapacitet; Biljni ekstrakti; Polifenolni spojevi; Polisaharidi

nije evidentirano

engleski

Determination of the content of polysaccharides and polyphenolic compounds in selected plant extracts

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Herbal extracts; Polyphenols; Polysaccharides

nije evidentirano

Podaci o izdanju

104

27.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija