Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira (CROSBI ID 176860)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Blažić, Marijana ; Kos, Blaženka ; Zalazar, Carlos A. ; Bernal, Susana ; Meinardi, Carlos ; Matijević, Bojan Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira // Mljekarstvo, 61 (2011), 4; 291-300

Podaci o odgovornosti

Blažić, Marijana ; Kos, Blaženka ; Zalazar, Carlos A. ; Bernal, Susana ; Meinardi, Carlos ; Matijević, Bojan

hrvatski

Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira

Dodatak probiotičkih bakterija u fermentirane mliječne napitke je bio predmet mnogih istraživanja, međutim dodatak tih bakterija u sireve, posebno one proizvedene od ovčjeg mlijeka, nije do sada detaljno istražen. Stoga su u ovom radu proizvodeni probiotički polutvrdi ovčji sirevi s dodatkom probiotika Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5. Zrenje sireva se odvijalo 45 dana pri 13°C i 85% relativne vlažnosti. Tijekom tog razdoblja određivani su kemijski parametri i provedene su mikrobiološke analize proizvedenih probiotičkih sireva. Dodatak probiotičkih kultura nije značajno utjecao na kemijska i mikrobiološka svojstva proizvedenih sireva u usporedbi s kontrolnim sirevima bez dodatka probiotičkih kultura. Broj živih probiotičkih bakterija održao se na ca 106-107 CFU/g probiotičkih sireva tijekom 45 dana zrenja, a njihova identifikacija je provedena RAPD metodom. Dobiveni rezultati pokazuju da je polutvrdi ovčji sir pogodan matriks za primjenu probiotičkih kultura Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5.

probiotik ; polutvrdi ovčji sir ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; bakterije mliječne kiseline

nije evidentirano

engleski

Influence of probiotic cultures addition on the properties of semi-hard ewe’s cheese

nije evidentirano

probiotic ; semi-hard ewe's cheese ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; lactic acid bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (4)

2011.

291-300

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Biotehnologija

Poveznice
Indeksiranost