Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira (CROSBI ID 176860)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Blažić, Marijana ; Kos, Blaženka ; Zalazar, Carlos A. ; Bernal, Susana ; Meinardi, Carlos ; Matijević, Bojan
hrvatski
Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira
Dodatak probiotičkih bakterija u fermentirane mliječne napitke je bio predmet mnogih istraživanja, međutim dodatak tih bakterija u sireve, posebno one proizvedene od ovčjeg mlijeka, nije do sada detaljno istražen. Stoga su u ovom radu proizvodeni probiotički polutvrdi ovčji sirevi s dodatkom probiotika Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5. Zrenje sireva se odvijalo 45 dana pri 13°C i 85% relativne vlažnosti. Tijekom tog razdoblja određivani su kemijski parametri i provedene su mikrobiološke analize proizvedenih probiotičkih sireva. Dodatak probiotičkih kultura nije značajno utjecao na kemijska i mikrobiološka svojstva proizvedenih sireva u usporedbi s kontrolnim sirevima bez dodatka probiotičkih kultura. Broj živih probiotičkih bakterija održao se na ca 106-107 CFU/g probiotičkih sireva tijekom 45 dana zrenja, a njihova identifikacija je provedena RAPD metodom. Dobiveni rezultati pokazuju da je polutvrdi ovčji sir pogodan matriks za primjenu probiotičkih kultura Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5.
probiotik ; polutvrdi ovčji sir ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; bakterije mliječne kiseline
nije evidentirano
engleski
Influence of probiotic cultures addition on the properties of semi-hard ewe’s cheese
nije evidentirano
probiotic ; semi-hard ewe's cheese ; Bifidobacterium animalis subsp. lactis ; Lactobacillus acidophilus ; lactic acid bacteria
nije evidentirano