Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541727

Utjecaj pojedinih proteina stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae na poroznost stijenke


Martinić, Ivana
Utjecaj pojedinih proteina stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae na poroznost stijenke 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj pojedinih proteina stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae na poroznost stijenke
(Influence of individual cell wall proteins on permeability of the Saccharomyces cerevisiae cell wall)

Autori
Martinić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2011

Stranica
25

Mentor
Teparić, Renata

Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; stanična stijenka; proteini stanične stijenke; poroznost.
(Saccharomyces cerevisiae; cell wall; cell wall proteins; porosity.)

Sažetak
Stanična stijenka kvasca Saccharomyces cerevisiae je ekstracelularni organel vrlo dinamične strukture koji ima funkciju zaštitnog omotača. Sastavljena je od slojevite mreže β-glukana, hitina i manoproteina. Ovaj organel igra kritičnu ulogu u zadržavanju integriteta stanice tijekom njenog rasta i u uvjetima stresa. Proteini stanične stijenke su raznoliki, a upravo ova raznolikost igra važnu ulogu u prilagodbi stanice na okolišne uvjete te u njenom preživljavanju. Konstrukcija stijenke je kontrolirana fazom staničnog ciklusa pa stijenke stanica u eksponencijalnoj fazi imaju veću permeabilnost od onih u stacionarnoj fazi. U ovom radu ispitana je poroznost stijenke stanica u eksponencijalnoj fazi praćenjem izlučivanja enzima kisele fosfataze u medij. Rezultati pokazuju da se kod suviška Scw4p proteina poroznost stijenke povećava te se kod nedostatka i Scw4p i Scw10p proteina drastično smanjuje. Također je utvrđeno da nedostatak GPI proteina značajno povećava propusnost dok je za PIR proteine pokazano da praktički ne utječu na propusnost stanične stijenke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580477-2240 - Molekularni mehanizmi ugradnje proteina u staničnu stijenku kvasca (Vladimir Mrša, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb