Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541533

Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima


Zelenika, Danijela
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Karakterizacija sastava pigmenata, vitamina i polifenolnih spojeva u različito pripremljenim biljnim ekstraktima
(Composition characterization of pigments, vitamins and polyphenolic compounds in differently prepared plant extracts)

Autori
Zelenika, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.11

Godina
2010

Stranica
48

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Pigmenti; Polifenolni spojevi; Vitamini
(Antioxidant activity; Pigments; Polyphenols; Vitamins)

Sažetak
Unos antioksidansa ima važnu ulogu u zaštiti ljudskog organizma od bolesti koje su potencirane ili su rezultat štetnog djelovanja slobodnih radikala. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, zbog čega im se pripisuju antibakterijko, protuupalno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i antikancerogeno djelovanje. U ovom radu ispitan je udjel polifenolnih spojeva (flavona i hidroksicimetnih kiselina), askorbinske kiseline, karotenoida i klorofila u šest biljnih ekstrakata te antioksidacijski kapacitet u istima. Udjeli su određeni spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH metode (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil). Najveći udjel flavona i hidroksicimetnih kiselina određen je u biljnim dekoktima, koji su karakterizirani i najvećim antioksidacijskim kapacitetom. Najveći udjel askorbinske kiseline određen je u koprivi (5, 19 mg/g s.tv.), a najmanji u stolisniku (3, 16 mg/g s.tv.). Najveći udjel pigmenata prisutan je u listu maline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb