Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541459

Potrošnja soli u kućanstvima RH


Pucarin-Cvetković, Jasna; Kaić-Rak, Antoinette; Antonić Degač, Katica
Potrošnja soli u kućanstvima RH // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje.
Zagreb: Kolding d.o.o., 2010. str. 165-166 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 541459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potrošnja soli u kućanstvima RH
(Salt consumption in Croatian household)

Autori
Pucarin-Cvetković, Jasna ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić Degač, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje. / - Zagreb : Kolding d.o.o., 2010, 165-166

Skup
34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi. Prehrambene i zdravstvene tvrdnje

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21-23. 04.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prehrana; sol; industrijski prerađene namirnice; deklaracija
(salt; diet; processed food; labelling)

Sažetak
Mnoga epidemiološka istraživanja ukazuju na povezanost prehrane s visokim sadržajem soli, odnosno natrija i hipertenzije, a time i povećani rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Cilj: Istražiti prehrambene navike u kućanstvima RH i procijeniti unos soli u cjelodnevnom obroku Ispitanici i metode: Ispitivanje je provedeno tijekom 2007. i 2008. godine primjenom ankete o potrošnji kućanstava koju je proveo Državni zavod za statistiku na reprezentativnom uzorku privatnih kućanstava u skladu s metodološkim preporukama Eurostata te međunarodnim standardima i klasifikacijama. Za određivanje sadržaja soli/ natrija u namirnicama korištene su tablice o sastavu namirnica i pića. Rezultati: Analizom podataka o prosječno utrošenim količinama namirnica po osobi u kućanstvima RH utvrđen je trostruko veći dnevni unos soli u odnosu na preporuke SZO. Glavne izvore soli u prehrani hrvatskih kućanstava čine kuhinjska sol, kruh i pekarski proizvodi, mesne prerađevine, konzervirano povrće, sirevi, dehidrirane juhe i začini. Zaključak: Budući da najveće izvore soli u prehrani kućanstava predstavljaju industrijski obrađene namirnice nužno je uspostavljanje bolje suradnje s prehrambenom industrijom radi smanjenja sadržaja soli/natrija u industrijski pripremljenoj hrani. Sve bi to trebalo rezultirati povoljnim zdravstvenim učincima. Jedna od najvažnijih javnozdravstvenih zadaća je educirati potrošače, omogućiti im raznovrsnu ponudu hrane kako bi mogli odabrati zdravije opcije i s manje soli/natrija. To se uvelike može postići putem sadržajnih kampanja, socijalnog marketinga te osiguranja deklaracija o sadržaju soli/natrija ili posebno dizajniranih oznaka za proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem soli na prehrambenim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Mustajbegović, Jadranka, MZOS ) ( POIROT)
108-1080316-0301 - Biološki učinci štetnih aerosola (Žuškin, Eugenija, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pucarin-Cvetković, Jasna; Kaić-Rak, Antoinette; Antonić Degač, Katica
Potrošnja soli u kućanstvima RH // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje.
Zagreb: Kolding d.o.o., 2010. str. 165-166 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Pucarin-Cvetković, J., Kaić-Rak, A. & Antonić Degač, K. (2010) Potrošnja soli u kućanstvima RH. U: Prehrambene i zdravstvene tvrdnje..
@article{article, author = {Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c} Dega\v{c}, Katica}, year = {2010}, pages = {165-166}, keywords = {prehrana, sol, industrijski prera\djene namirnice, deklaracija}, title = {Potro\v{s}nja soli u ku\'{c}anstvima RH}, keyword = {prehrana, sol, industrijski prera\djene namirnice, deklaracija}, publisher = {Kolding d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pucarin-Cvetkovi\'{c}, Jasna and Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c} Dega\v{c}, Katica}, year = {2010}, pages = {165-166}, keywords = {salt, diet, processed food, labelling}, title = {Salt consumption in Croatian household}, keyword = {salt, diet, processed food, labelling}, publisher = {Kolding d.o.o.}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font