Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 541404

Neki prediktori radne angažiranosti


Matjačić, Lucija
Neki prediktori radne angažiranosti 2010., diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Neki prediktori radne angažiranosti
(Some predictors of work engagement)

Autori
Matjačić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2010

Stranica
30

Mentor
Galić, Zvonimir

Ključne riječi
Radna angažiranost; temeljne samoevaluacije; doživljena smislenost; doživljena odgovornost; poznavanje rezultata; bijeli i plavi ovratnici
(Work engagement; core self-evaluation; experienced meaningfulness; experienced responsibility; knowledge of results; white-collar and blue-collar workers)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati postoje li razlike u radnoj angažiranosti između radnika iz skupine „bijelih“ i „plavih“ ovratnika, te razlikuje li se struktura prediktora između te dvije skupine zaposlenika. Prediktori su bili temeljne samoevaluacije i tri psihološka stanja iz Teorije karakteristika posla (Hackman i Oldham, 1980). U istraživanju je sudjelovalo po 82 zaposlenika iz svake skupine. Kao što smo i pretpostavili, skupina bijelih ovratnika je pokazala višu razinu radne angažiranosti, u ukupnom rezultatu, ali i na svakoj komponenti, odnosno energičnosti, predanosti i zadubljenosti. Višestrukim hijerarhijskim analizama, utvrđeno je da se razlikuje struktura prediktora za dvije skupine ispitanika. Značajni prediktori za bijele ovratnike su temeljne samoevaluacije, doživljena smislenost i doživljena odgovornost, a za plave ovratnike samo doživljena smislenost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb