Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uloga i učinkovitost dječjih doplataka i socijalne pomoći kao mehanizama socijalne sigurnosne mreže (CROSBI ID 769077)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šućur, Zoran Uloga i učinkovitost dječjih doplataka i socijalne pomoći kao mehanizama socijalne sigurnosne mreže // Uloga i učinkovitost dječjih doplataka i socijalne pomoći kao mehanizama socijalne sigurnosne mreže. 2010.

Podaci o odgovornosti

Šućur, Zoran

hrvatski

Uloga i učinkovitost dječjih doplataka i socijalne pomoći kao mehanizama socijalne sigurnosne mreže

Cilj je rada identificirati trendove među korisnicima dječjeg doplatka i socijalne pomoći, analizirati raspodjelu sredstava u sklopu ovih programa i predložiti mjere preraspodjele i racionalnog korištenja sredstava radi ublažavanja siromaštva i negativnih posljedica krize. Sredstva za dječje doplatke čine u prosjeku 1/10 kućanskog dohotka onih kućanstava koja ostvaruju dječji doplatak, s tim udio spomenutih sredstava u ukupnom kućanskom dohotku raste s brojem djece. Dječji doplatci smanjuju stopu relativnog siromaštva djece u 2008. godini za 4, 1 postotna boda ili za više od 22%. Stopa redukcije relativnog siromaštva raste s brojem djece te ovisi o dobi djece i broju zaposlenih odraslih članova kućanstva. Analiza prosječnog deficita siromaštva pokazuje da je relativno siromaštvo djece u Hrvatskoj više površinskog karaktera. Radno sposobni nezaposleni korisnici čine relativnu većinu u okviru programa stalne pomoći od njegova uvođenja. Oni predstavljaju ranjivu i teško zapošljivu skupinu na tržištu rada (manjak kvalifikacija, invaliditet, ovisnost o alkoholu ili drogama, skrb o djeci koja trebaju dodatnu skrb, dugotrajna nezaposlenost). Sustav stalne pomoći favorizira obitelji s djecom u odnosu na samce ili obitelji bez djece. Temeljem istraživačkih nalaza predložene su mjere učinkovitije i racionalnije raspodjele sredstava za dječje doplatke i socijalnu pomoć: uvesti provjeru dohotka za djecu s težim oštećenjima, vratiti pravo na dječji doplatak studentima, uvesti dodatak na standardni iznos doplatka ovisno o dobi djeteta, iznose doplatka usklađivati s troškovima života, više pozornosti posvetiti radnoj aktivaciji radno sposobnih nezaposlenih korisnika pomoći, pripremiti posebne programe radne aktivacije i socijalnog uključivanja Roma, promijeniti dosadašnju ekvivalentu ljestvicu u sustavu skrbi kako bi se smanjio deficit siromaštva samaca i obitelji bez djece, dosljednije primjenjivati provjeru imovine prilikom ostvarivanja prava na doplatak za pomoć i njegu.

dječji doplatci; siromaštvo; socijalna pomoć; socijalna sigurnosna mreža

Rad je objavljen i na hrvatskom i na engleskom jeziku.

engleski

Role and efficiency of child allowance and social assistance as mechanisms of the social safety net

nije evidentirano

child allowances; poverty; social assistance; social security net

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Uloga i učinkovitost dječjih doplataka i socijalne pomoći kao mehanizama socijalne sigurnosne mreže

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Socijalne djelatnosti

Poveznice