Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Cocoa Polyphenols in Reducing Cardiovascular Risk (CROSBI ID 579003)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Raljević, Damir, Pehar-Pejčinović, Vesna, Miletić, Bojan, Laškarin, Gordana, Kovačević, Nenad, Peršić, Viktor, Ružić, Alen. Cocoa Polyphenols in Reducing Cardiovascular Risk // Liječnički vjesnik, Suplement / Anić Branimir (ur.). Zagreb: Hrvatski liječnički zbor, 2010. str. 118-118

Podaci o odgovornosti

Raljević, Damir, Pehar-Pejčinović, Vesna, Miletić, Bojan, Laškarin, Gordana, Kovačević, Nenad, Peršić, Viktor, Ružić, Alen.

engleski

Cocoa Polyphenols in Reducing Cardiovascular Risk

U znanstvenim publikacijama, naročito epidemiološkim, često je opisivan pogodan utjecaj dijete baziran na biljnoj hrani i napicima na smanjenje kardiovaskularnog rizika. Poznato je da hrana bogata flavonoidima pogodno utječe na smanjenje rizika od koronarne bolesti i moždanog udara. Cilj je ovog preglednog članka analizirati dostupnu znanstvenu literaturu o utjecaju kakaa kao bogatog izvora flavonoida u smanjenju kardiovaskularnog rizika i trajnoj kardiovaskularnoj prevenciji. Novije epidemiološke studije ukazuju na pogodan učinak flavonoida na smanjenje kardiovaskularnog rizika. Flavonoidi kao podgrupa heterogene obitelji polifenola uvelike su zastupljeni u raznim čajevima, bobičastom voću i povrću, a već je prepoznat i blagotvoran zdravstveni utjecaj flavonoida iz crvenog vina. Međutim, relativno je slabo poznato kako je upravo kakao jedan od najbaogatijih prirodnih izvora polifenola. Ubrzo nakon ingestije kakaa, dostiže se visoka razina flavonoida u serumu, naročito njegovih monomera epikatehina i katehina. Industrijska obrada kakaa i dodavanje mlijeka u proizvodnji čokolade uvelike smanjuju razinu polifenola te njihovu biodostupnosti. Mnoštvo je epidemioloških studija koji povezuju smanjenje kardiovaskularnog rizika i konzumaciju kakaa ili crne čokolade bogate flavonoidima. Nadalje, konzumacija kakaa pogodno utječe na smanjenje krvnog tlaka, na lipidni profil, smanjuje i usporava oksidaciju LDL-a te na taj način usporava proces aterogeneze. U pojedinim je studijama ukazano da polifenoli smanjuju agregabilnost trombocita smanjenjem ekspresije glikoprotieina GIIb/IIIa na površini trombocita. Svi do sada opisani pozitivni patofiziološki utjecaji kakaa imaju pojedinačno definiran blagotvoran kardiovaskularni učinak, objedinjuje ih strategija endotelne disfunkcije, a nedvojbeno očekuju brojna dodatna istraživanja i velik znanstveni interes. Dostupna znanstvena literatura ukazuje na pogodan učinak umjerene konzumacije kakaa ili polifenolima bogate crne čokolade na smanjenje kardiovaskularnog rizika prvenstveno putem poboljšanja endotelne funkcije te smanjenja oksidativnog stresa. Iako s nestrpljenjem očekujemo rezultate dodatnih studija o biološkim utjecajima kakaa, sadašnje razine dokaza upućuju na činjenicu kako umjerena konzumacija kakaa, uz ostale standardne mjere liječenja, ima svoje mjesto u trajnoj kardiovaskularnoj prevenciji In scientific publications, especially epidemiological, often described favorable impact of a diet based on plant foods and beverages to reduce cardiovascular risk. It is known that foods rich in flavonoids favorable effect on reducing the risk of coronary heart disease and stroke. The aim of this review article is to analyze the available scientific literature on the impact of cocoa as a rich source of flavonoids in reducing cardiovascular risk and ongoing cardiovascular prevention. Epidemiological observations in recent years indicate a favorable effect of flavonoids on the reduction of cardiovascular risk. Flavonoids as a subgroup of the heterogeneous group of polyphenols are largely represented in a variety of teas, berries and vegetables. It is known beneficial effect of flavonoids in red wine. Cocoa is one of the richest natural source of polyphenols. Soon after ingestion of cocoa reached a high level of flavonoids, in particular its monomers epicatechin and catechin in plasma. Industrial processing of cocoa and add milk chocolate production greatly reduces the level of polyphenols and their bioavailability. There are many epidemiological studies linking cardiovascular risk reduction and consumption of cocoa or dark chocolate rich in flavonoids. Furthermore, consumption of cocoa favorably effect on reducing blood pressure, the lipid profile, reduces and slows the oxidation of LDL, thus slowing down the process of atherogenesis. In some studies have indicated that polyphenols reduce platelet aggregation by reducing the expression of glycoprotein GIIb / IIIa on the surface of platelets. They all explored the mechanisms responsible for the reduction of overall cardiovascular risk. The available scientific literature indicates a favorable effect of moderate consumption of cocoa or dark chocolate rich in polyphenols reduce cardiovascular risk, primarily by improving endothelial function and reduce oxidative stress. Along with other measures of cardiovascular prevention, it is possible to find a place to moderate consumption of cocoa in permanent cardiovascular prevention and early cardiac rehabilitation.

Atherogenesis ; cocoa ; cardiovascular risk ; polyphenols

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

118-118.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Liječnički vjesnik, Suplement

Anić Branimir

Zagreb: Hrvatski liječnički zbor

Podaci o skupu

8. kongres Hrvatskoga kardiološkog društva s međunarodnim sudjelovanjem / 8th Congress oh the Croatian Cardiac Society with International participation

poster

21.10.2010-24.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti