Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 540806

Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom


Lončarić, Ružica; Gurdon, Josipa; Zmaić, Krunoslav; Sudarić, Tihana
Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom // Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, 2011. str. 276-280 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 540806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom
(Consumer perception regarding food safety and health risks)

Autori
Lončarić, Ružica ; Gurdon, Josipa ; Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, 2011, 276-280

ISBN
978-953-6135-71-4

Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14-18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
percepcije potrošača ; sigurnost ; hrana ; rizik ; izvori informacija
(consumer perceptions ; safety ; food ; risk ; communicators)

Sažetak
Sigurnost i kvaliteta hrane su u zadnjih petnaestak godina postali aktualna medijska tema uslijed takozvane krize hrane u Europi i svijetu. Cilj rada bio je na temelju ankete potrošača s područja Istočne Hrvatske utvrditi njihove osnovne percepcije o sigurnosti hrane te zdravstvenim rizicima povezanim s konzumiranjem hrane. Rezultati istraživanja pokazali su da većina ispitanika osjeća zabrinutost prilikom kupnje hrane. Glavne asocijacije povezane sa sigurnošću hrane su kvaliteta, povjerenje i ekološka proizvodnja. Ispitanici su spremni izdvojiti više novca za veću sigurnost. Ispitanici najopasnijim smatraju rizike koji uzrokuju direktne bolesti i smetnje (salmonela i pokvarena hrana), dok manje opasnim smatraju rizike koji indirektno utječu na zdravlje (pesticidi, hormoni, konzervansi, GMO). Ispitanici su slabo informirani po pitanju sigurnosti hrane pa je efikasnija potrebno efikasnije informiranje edukacija potrošača po pitanju sigurnosti hrane neophodna. Potrošači uvažavaju institucionalne, zakonodavstvene i medijske napore koji se zadnjih 10-15 godina polažu po pitanju sigurnosti hrane jer u većini smatraju da je sigurnost hrane danas veća nego prije 15 godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0792389-2073 - Identifikacija gospodarskih aktivnosti u funkciji ruralnog razvitka (Tihana Sudarić, )
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Krunoslav Zmaić, )
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Zdenko Lončarić, )
079-0000000-3582 - Tržišni i ekonomski aspekti animalnih proizvoda poboljšane kakvoće (Zdravko Tolušić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Lončarić, Ružica; Gurdon, Josipa; Zmaić, Krunoslav; Sudarić, Tihana
Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom // Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, 2011. str. 276-280 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Lončarić, R., Gurdon, J., Zmaić, K. & Sudarić, T. (2011) Percepcije potrošača o sigurnosti i rizicima povezanim s hranom. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {276-280}, keywords = {consumer perceptions, safety, food, risk, communicators}, isbn = {978-953-6135-71-4}, title = {Consumer perception regarding food safety and health risks}, keyword = {consumer perceptions, safety, food, risk, communicators}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font