Agronomska svojstva ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom (CROSBI ID 578930)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Uher, Darko ; Blažinkov, Mihaela ; Bošnjak, Krešimir ; Goršić, Matija ; Kušec, Tomislav
hrvatski
Agronomska svojstva ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom
Dvogodišnjim istraživanjima (2008-2009) utvrđivana su agronomska svojstva i prinos ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 i KŽ 26 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj mahuna (19) i zrna po biljci graška (58) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001. Najveća masa 1000 zrna (128 g) i masa zrna po biljci graška (7, 4 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti R. leguminosarum bv. viciae 1001. Prosječni prinosi zrna graška cv. Maksimirski rani iznosili su od 2791 kg ha-1 (kontrola) do 3164 kg ha-1 (bakterizacija sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001). Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos zrna (3164 kg ha-1) ostvaren bakterizacijom zrna ozimog graška s sojem R. leguminosarum bv. viciae 1001.
ozimi grašak; bakterizacija; sojevi; prinos zrna; prinos bjelančevina
nije evidentirano
engleski
Agronomic properties of winter pea cv. Maksimirski rani and wheat mixture
nije evidentirano
winter pea; inoculation; strains; grain yield; protein yield
nije evidentirano
Podaci o prilogu
736-740.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma /Pospišil, Mi.an (ur.). - Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2011. 736-740 (ISBN: 978-953-6135-71-4).
Pospišil, Milan
Zagreb:
978-953-6135-71-4
Podaci o skupu
46 hrvatski i 6 međunarodni simpozij agronoma
poster
14.02.2011-18.02.2011
Opatija, Hrvatska