Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 540515

Vašenko, Mihail ; Krunoslav Heruc i promidžba velikohrvatske ideje u Rusiji. Nepoznata strana djelovanja ''hrvatskog konzula'' (članak, znanstveni)


Zlodi, Zdravka
Vašenko, Mihail ; Krunoslav Heruc i promidžba velikohrvatske ideje u Rusiji. Nepoznata strana djelovanja ''hrvatskog konzula'' (članak, znanstveni) // Časopis za suvremenu povijest, 43 (2011), 2; 577-586 (podatak o recenziji nije dostupan, prijevod s ruskog, stručni)


Naslov
Vašenko, Mihail ; Krunoslav Heruc i promidžba velikohrvatske ideje u Rusiji. Nepoznata strana djelovanja ''hrvatskog konzula'' (članak, znanstveni)
(Krunoslav Heruc and proclamation of Greater Croatian program in Russia. Unknown side - effects of ''Croatian Consul'')

Autori
Zlodi, Zdravka

Izvornik
Časopis za suvremenu povijest (0590-9597) 43 (2011), 2; 577-586

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prijevod s ruskog, stručni

Ključne riječi
Krunoslav Heruc; Stranka prava; pravaštvo; hrvatsko – ruske veze; Slaveni; slavenska uzajamnost
(Krunoslav Heruc; Party of Croatian State Rights; Croatian State Rights ideology; Croatian - Russian relations; Slavs; Slavic solidarity)

Sažetak
U radu se razmatra djelovanje hrvatskog političara i poduzetnika, Krunoslava Heruca, koji je na prijelazu XIX./ XX. stoljeća živio u Rusiji i aktivno djelovao u korist produbljivanja hrvatsko – ruskih veza. U kratkim i konciznim cjelinama članka, autor je glavnu misao posvetio godinama ''ruskoga razdoblja'' Herucova života, koje su unatoč važnosti njegovih društveno – političkih nastojanja, ostale gotovo zaboravljene i nepoznate u hrvatskoj historiografiji. Izniman doprinos njegovih ideja, prožetih potrebom da sustavno preispituje karakter i smisao hrvatskog odnosa prema Rusiji, ali i slavenofilstvu uopće, bio je prepoznat i kod vodećih hrvatskih političkih predstavnika, kao i kod važnih ruskih krugova u navedenom razdoblju. Pregledom relevantne (hrvatske i ruske) literature i izvora, autor je temeljito analizirao idejno – političku misao K. Heruca, u kontekstu njezine prezentacije u ruskoj sredini, ali i u okviru njegove želje da ta misao bude prepoznata kod društvenih elita dvaju naroda. Posebna pažnja posvećena je Herucovim člancima i brošurama, napisanim na ruskom jeziku, a koji su uvelike služili njegovoj promidžbenoj djelatnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest

Napomena
Članak je preveden sa ruskog jezika na hrvatski te je kao takav objavljen u Časopisu za suvremenu povijest. Naslov rada na ruskom jeziku glasi:КРУНОСЛАВ ГЕРУЦ И ПРОПАГАНДА ВЕЛИКОХОРВАТСКОЙ ИДЕИ В РОССИИ. НЕИЗВЕСТНАЯ СТОРОНА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ «ХОРВАТСКОГО КОНСУЛА»POVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190613-0602 - Politički život u hrvatskom društvu od 1840-ih do 1940-ih godina (Stjepan Matković, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zdravka Zlodi, (253365)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)