Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj (CROSBI ID 176604)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pucarin-Cvetković, Jasna ; Kern, Josipa ; Vuletić, Silvije
hrvatski
Regionalne karakteristike prehrane u Hrvatskoj
Cilj rada bio je istražiti prehrambene navike i utvrditi regionalne razlike prehrane u Hrvatskoj. Temeljem dobivenih rezultata odrediti koje su regije s najvećim rizikom za razvoj hipertenzije. Ispitivanje je provedeno primjenom upitnika o potrošnji namirnica (Hrvatska zdravstvena anketa-HZA 2003) na uzorku od 9070 odraslih osoba u šest regija: gorska, istočna, jadranska, sjeverna i središnja Hrvatska te grad Zagreb. Analizom prehrambenih navika utvrđeno je da postoje razlike u prehrani u navedenim regijama. Grupiranjem industrijskih prehrambenih proizvoda bogatim natrijem te navikom dodavanja soli prije nego se jelo uopće kuša definiran je rizični čimbenik za razvoj hipertenzije. Utvrđeno je da populacija istočne regije ima najveći rizik za razvoj hipertenzije, slijedi gorska regija, a najmanji rizik ima sjeverna regija. Uočene su razlike prema spolu, ali i u osoba istog spola obzirom na regije. Važno je naglasiti potrebu edukacije naše populacije s ciljem usvajanja zdravijih prehrambenih navika s naglaskom na smanjeni unos soli, ali podržati i sve inicijative djelovanja na prehrambenu industriju da smanji unos spojeva natrija u procesu proizvodnje, regulaciju zakonske regulative o deklariranju proizvoda.
prehrambene navike; sol; hipertenzija; kardiovskularne bolesti
nije evidentirano
engleski
Regional features of Croatian nutrition
nije evidentirano
dietary habits; salt; hypertension; cardiovascular diseases
nije evidentirano