Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO (CROSBI ID 176573)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kaić-Rak, Antoinette ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Heim, Inge ; Skupnjak, Berislav Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO // Acta medica Croatica, 64 (2010), 2; 129-132

Podaci o odgovornosti

Kaić-Rak, Antoinette ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Heim, Inge ; Skupnjak, Berislav

hrvatski

Razlozi za smanjenje soli u prehrani i potencijalni učinak na zdravlje populacije – preporuke SZO

Poznato je da smanjenje soli u prehrani rezultira snižavanjem krvnog tlaka i kardiovaskularnih incidenta. U prosjeku, dnevni unos soli je više od 200% u odnosu na dnevne preporučene količine, a najvećim djelom se osigurava iz industrijskih prerađenih namirnica. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan unos soli oko 12-16 grama, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je <5 grama. Iz literature je poznato da su glavni izvori natrija u prehrani prvenstveno industrijski prehrambeni proizvodi i hrana pripremljena u restoranima (77%), prirodni sadržaj natrija u namirnicama (12%), dosoljavanje tijekom konzumacije obroka (6%) i pripreme obroka kod kuće (5%). Prema podacima SZO, smanjivanjem unosa za 50% spasilo bi se oko 180 000 života u Europi godišnje. Radi postizanja ograničenog dnevnog unosa soli u skladu s preporukama SZO potrebno je uspostaviti bolju suradnju s prehrambenom industrijom radi smanjenja sadržaja soli u industrijski pripremljenim odnosno obrađenim namirnicama, te osigurati proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem natrija. Sve bi to trebalo rezultirati povoljnim zdravstvenim učincima. Jedna od najvažnijih javnozdravstvenih zadaća je educirati potrošače i omogućiti im odabir, kao i donošenje odluka tijekom kupovine namirnica. To se uvelike može postići putem sadržajnih kampanja, socijalnog marketinga te osiguranja deklaracija o sadržaju soli ili posebno dizajniranih oznaka za proizvode s niskim ili smanjenim sadržajem soli na prehrambenim proizvodima.

sol; prehrana; industrijski prehrambeni proizvodi; kronične nezarazne bolesti; SZO preporuke

nije evidentirano

engleski

Reason for dietary salt reduction and potential effect on population health-WHO recommendation

nije evidentirano

salt; diet; processed food; chronic non-infectious diseases; WHO recommendations

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64 (2)

2010.

129-132

objavljeno

1330-0164

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Indeksiranost