Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica (CROSBI ID 176494)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Rumbak, Ivana ; Ćurić, Duška ; Colić Barić, Irena Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (2010), 3-4; 87-95

Podaci o odgovornosti

Rumbak, Ivana ; Ćurić, Duška ; Colić Barić, Irena

hrvatski

Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica

Biološki aktivni oblici folata su reducirani metaboliti folne kiseline - tetrahidrofolati. Tetrahidrofolati sudjeluju u reakcijama sinteze purina i pirimidina, temeljnih gradivnih sastavnica deoksiribonukleinske kiseline, dok je 5-metiltetrahidrofolat donor metilne skupine u reakciji prevođenja homocisteina u metionin. Dominantni oblici folata u životinjskom tkivu su poliglutamatni oblici tetrahidrofolata, 5-metiltetrahidrofolat i 10-formiltetrahidrofolat. Tetrahidrofolat je glavni oblik folata koji se nalazi u nekoliko vrsta ribe, a biljna tkiva sadržavaju uglavnom poliglutamil 5-metiltetrahidrofolat. Folna kiselina se može naći u jetricama, dok je u drugim namirnicama nema u značajnijoj količini, osim ako je prilikom čuvanja namirnica u aerobnim uvjetima, uslijed procesa oksidacije došlo do nastajanja folne kiseline. Procesi prerade i skladištenja namirnica u pravilu dovode do smanjenja folata u namirnicama. Stupanj razgradnje folata ovisi o vrsti hrane, dostupnosti kisika, kemijskom okruženju i primijenjenoj metodi termičke obrade, te obliku folata koji je prisutan u hrani.

folat; prerada; metode termičke obrade

nije evidentirano

engleski

Folate stability during food processing and different cooking methods

nije evidentirano

folate; food processing; cooking methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

5 (3-4)

2010.

87-95

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija