Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica (CROSBI ID 176494)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Rumbak, Ivana ; Ćurić, Duška ; Colić Barić, Irena
hrvatski
Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica
Biološki aktivni oblici folata su reducirani metaboliti folne kiseline - tetrahidrofolati. Tetrahidrofolati sudjeluju u reakcijama sinteze purina i pirimidina, temeljnih gradivnih sastavnica deoksiribonukleinske kiseline, dok je 5-metiltetrahidrofolat donor metilne skupine u reakciji prevođenja homocisteina u metionin. Dominantni oblici folata u životinjskom tkivu su poliglutamatni oblici tetrahidrofolata, 5-metiltetrahidrofolat i 10-formiltetrahidrofolat. Tetrahidrofolat je glavni oblik folata koji se nalazi u nekoliko vrsta ribe, a biljna tkiva sadržavaju uglavnom poliglutamil 5-metiltetrahidrofolat. Folna kiselina se može naći u jetricama, dok je u drugim namirnicama nema u značajnijoj količini, osim ako je prilikom čuvanja namirnica u aerobnim uvjetima, uslijed procesa oksidacije došlo do nastajanja folne kiseline. Procesi prerade i skladištenja namirnica u pravilu dovode do smanjenja folata u namirnicama. Stupanj razgradnje folata ovisi o vrsti hrane, dostupnosti kisika, kemijskom okruženju i primijenjenoj metodi termičke obrade, te obliku folata koji je prisutan u hrani.
folat; prerada; metode termičke obrade
nije evidentirano
engleski
Folate stability during food processing and different cooking methods
nije evidentirano
folate; food processing; cooking methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
5 (3-4)
2010.
87-95
objavljeno
1847-3423
1847-7461