Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 539272

Aktualni revitalizacijski i gentrifikacijski procesi na primjeru Zagreba


Svirčić Gotovac, Anđelina
Aktualni revitalizacijski i gentrifikacijski procesi na primjeru Zagreba // Sociologija i prostor. Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja., 2 (2010), 187; 197-221 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 539272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktualni revitalizacijski i gentrifikacijski procesi na primjeru Zagreba
(Ongoing Processes of Revitalisation and Gentrification in Zagreb)

Autori
Svirčić Gotovac, Anđelina

Izvornik
Sociologija i prostor. Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja. (1846-5226) 2 (2010), 187; 197-221

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Zagreb; urbana obnova; gentrifikacija; društveni akteri; Preradovićev ili Cvjetni trg; intervencija u prostor
(Zagreb; urban renewal; gentrification; social actors; Preradović or Flower Square; intervention in space)

Sažetak
Osnovni cilj ovog rada je istraživanje socijalnih dimenzija urbane transformacije u Zagrebu i njene specifične podteme: urbana obnova, urbana revitalizacija, rekonstrukcija i uređenje, ali i procesi proizišli iz njih, kao što je proces gentrifikacije ili “oplemenjivanja” (“dotjerivanja”) urbanoga prostora. Navedene procese često karakterizira brojnost aktera koji u njima sudjeluju i na njih utječu čineći ih prihvatljivima ili neprihvatljivima, ovisno o odnosima među uključenim stranama. Osnovni predmet istraživanja odnosi se na procese uređenja i revitalizacije središta gradova, odnosno, središnjeg dijela grada Zagreba kroz aktualne procese urbane obnove i gentrifikacije. Slučaj uređenja centra Zagreba detaljno se analizira na primjeru planirane gradnje multifunkcionalnog centra na Preradovićevom ili Cvjetnom trgu (projekt Cvjetni prolaz). Navedeni procesi često su neovisni ili tek djelomično ovisni jedni o drugima. Osiromašenje ili pauperizacija prisutni su u gradovima neovisno o navedenim procesima jer prvenstveno ovise o protoku vremena i starenju urbane strukture. Međutim, svi ovi procesi imaju i nešto zajedničko – mogu se događati u središtu grada i tada posebno dolaze u fokus interesa različitih aktera koji zatim u njima sudjeluju i na njih djeluju. Također se može reći da su spomenuti procesi specifični za njegov postsocijalistički i tranzicijski kontekst društvene zbilje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
100-1001172-1071 - AKTERI DRUŠTVENIH PROMJENA U PROSTORU (Anđelina Svirčić Gotovac, )

Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Svirčić Gotovac, Anđelina
Aktualni revitalizacijski i gentrifikacijski procesi na primjeru Zagreba // Sociologija i prostor. Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja., 2 (2010), 187; 197-221 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Svirčić Gotovac, A. (2010) Aktualni revitalizacijski i gentrifikacijski procesi na primjeru Zagreba. Sociologija i prostor. Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja., 2 (187), 197-221.
@article{article, author = {Svir\v{c}i\'{c} Gotovac, A.}, year = {2010}, pages = {197-221}, keywords = {Zagreb, urban renewal, gentrification, social actors, Preradovi\'{c} or Flower Square, intervention in space}, journal = {Sociologija i prostor. \v{C}asopis za istra\v{z}ivanje prostornog i sociokulturnog razvoja.}, volume = {2}, number = {187}, issn = {1846-5226}, title = {Ongoing Processes of Revitalisation and Gentrification in Zagreb}, keyword = {Zagreb, urban renewal, gentrification, social actors, Preradovi\'{c} or Flower Square, intervention in space} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts