Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 539260

Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština


Birin, Nikola
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj roka berbe na sastav polifenola u vinu Maraština
(Influence of harvest time on polyphenol concentrations in Maraština wine)

Autori
Birin, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2010

Stranica
29

Mentor
Jeromel, Ana

Ključne riječi
Maraština; rok berbe; polifenoli; indol-3-octena kiselina
(Maraština; harvest time; polyphenols; indole-3-acetic acid)

Sažetak
Polifenolni sastav grožđa i vina predmet su brojnih istraživanja zahvaljujući njihovom utjecaju na organoleptična svojsva vina ali i pozitivnom učinku kojeg imaju na ljudsko zdravlje. U grožđu i vinu dijele se na neflavonoide (hidroksibenzojeve kiseline, hidroksicimetne kiseline i stilbeni) i flavonoide (flavonoli, flavan-3-oli, antocijanini i njihovi polimeri). Zavisno od pojedinačnih koncentracija te međusobnog odnosa utječu na boju, gorčinu, trpkoću i potencijal starenja vina. Dozrijevanje grožđa podrazumijeva široku paletu fizioloških i biokemijskih procesa koji se intenziviraju od trenutka šare grožđa, a završavaju sa punom zrelosti bobice, te su u konačnici i odgovorni za postignutu kakvoću grožđa. Promjene koje nastupaju tijekom perioda dozrijevanja ne odvijaju se istovremeno, niti jednakim intenzitetom. Svaki kemijski spoj pa tako i indol-3-octena kiselina te polifenoli ima vlastitu „krivulju dozrijevanja“ na koju dodatno mogu utjecati različiti čimbenici kao što su genetske karakteristike kultivara, klimatske prilike, te agrotehnički i ampelotehnički zahvati koji se provode u vinogradu, enološki postupci tijekom vinifikacije i starenja vina, te rok berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Ana Jeromel, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb