Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 539130

Prostorna mobilnost i procesi deteritorijalizacije i fleksibilizacije društvenog života


Hodžić, Alija
Prostorna mobilnost i procesi deteritorijalizacije i fleksibilizacije društvenog života // Sociologija i prostor.Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja, 2 (2010), 187; 301-347 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 539130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prostorna mobilnost i procesi deteritorijalizacije i fleksibilizacije društvenog života
(Spatial Mobility and Processes of Deterritorialization and Flexibility of Social Life)

Autori
Hodžić, Alija

Izvornik
Sociologija i prostor.Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja (1846-5226) 2 (2010), 187; 301-347

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mobilnost; fleksibilnost; deteritorijalizacija; transnacionalnost; kontejner društvo; migracija
(mobility; flexibility; deterritorialization; transnationality; container society; migration)

Sažetak
U tekstu se nastoji prostornu mobilnost problematizirati u kontekstu suvremene fleksibilne organizacije društvenog života. Nastoji se pokazati da je ekonomija mobilnosti složen i višeznačan proces u kome migracije ne potječu iz ekonomske nerazvijenosti (kao takve) već iz samog (destabilizirajućeg) razvoja. Također, nastoji se pokazati da migranti, ulazeći u globalne trgovačke, informacijske i proizvodne mreže, učestvuju u (pre)oblikovanju socio-prostornih struktura zemalja, regija ili mjesta – kako onih svoga porijekla tako i onih novog stalnog ili privremenog boravka. Time, oni koji svoju mobilnost zasnivaju na prekograničnim aktivnostima, učestvuju u razgradnji ili relativiziranju ranijeg ekskluziviteta “kontejner društva” kao temeljnog orijentacionog okvira djelovanja. U tekstu se analiziraju raspoloživi podaci o oblicima mobilnosti: unutrašnjim i vanjskim migracijama (koje u novom kontekstu već poprimaju i nove oblike mobilnosti – cirkulaciju, povremenost, privremenost), te raznim vrstama putovanja. Zaključuje se da su suvremeni oblici mobilnosti, kao što su i sami proizvod nestabilnosti, sastavni dio nestabilnosti i fleksibilnosti načina života čovjeka uključenog u tokove “umreženog društva”. Suvremeni oblici prostorne mobilnosti svojom raznolikošću, obimom, brzinom i ustrajnošću proizvode novo društveno i prostorno strukturiranje. Ovo kretanje nudi razne mogućnosti razvoja, budi nove masovne nade, ali i nove strahove – kao što se uvijek događa kada je u pitanje dovedeno ono što je bilo relativno stabilno, poznato i predvidljivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
100-1001172-1071 - AKTERI DRUŠTVENIH PROMJENA U PROSTORU (Svirčić Gotovac, Anđelina, MZOS)

Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Profili:

Avatar Url Alija Hodžić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Hodžić, Alija
Prostorna mobilnost i procesi deteritorijalizacije i fleksibilizacije društvenog života // Sociologija i prostor.Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja, 2 (2010), 187; 301-347 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Hodžić, A. (2010) Prostorna mobilnost i procesi deteritorijalizacije i fleksibilizacije društvenog života. Sociologija i prostor.Časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja, 2 (187), 301-347.
@article{article, author = {Hod\v{z}i\'{c}, A.}, year = {2010}, pages = {301-347}, keywords = {mobility, flexibility, deterritorialization, transnationality, container society, migration}, journal = {Sociologija i prostor.\v{C}asopis za istra\v{z}ivanje prostornog i sociokulturnog razvoja}, volume = {2}, number = {187}, issn = {1846-5226}, title = {Spatial Mobility and Processes of Deterritorialization and Flexibility of Social Life}, keyword = {mobility, flexibility, deterritorialization, transnationality, container society, migration} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • SCOPUS
  • EBSCO
  • Social Science Citation Index

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font