Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Međusobna suradnja hrvatskih psihologa na radovima indeksiranim u međunarodnoj bazi Web of Science u periodu od 1991. do 2010. (CROSBI ID 578570)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Letina, Srebrenka ; Zauder, Krešimir ; Jokić, Maja Međusobna suradnja hrvatskih psihologa na radovima indeksiranim u međunarodnoj bazi Web of Science u periodu od 1991. do 2010. // 19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima / Vladimir Kolesarić (ur.). Osijek: Naklada Slap, 2011. str. 48-48

Podaci o odgovornosti

Letina, Srebrenka ; Zauder, Krešimir ; Jokić, Maja

hrvatski

Međusobna suradnja hrvatskih psihologa na radovima indeksiranim u međunarodnoj bazi Web of Science u periodu od 1991. do 2010.

Cilj rada je opis suradnje među hrvatskim znanstvenim djelatnicima u području psihologije. Pritom je primijenjena teorija i metodologija analize mreža na temelju bibliografskih podataka u međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS) za vremenski interval od 20 godina. Uzorak čine 169 hrvatskih znanstvenika iz područja psihologije (prema registru MZOŠ-a) koji u periodu od 1991 do 2010 u međunarodnoj bazi WoS imaju indeksiran barem jedan rad. Sastav uzorka po dobi je od 27 do 74 godina (M=44.7 ; SD=12.1), 27% muškaraca, i 73% žena. Prema radnom statusu 66% je aktivnih znanstvenika, 31% znanstvenih novaka i 3% umirovljenih znanstvenih djelatnika. Dobivena distribucija produktivnosti slijedi Lotkin zakon, prema kojem je manji broj autora unutar nekog područja izrazito produktivan i odgovoran za relativno veliki postotak publikacija, dok većina ostalih autora publicira samo jednu ili dvije publikacije. Distribucija je pozitivno asimetrična, s medijanom od 5 objavljenih radova po znanstveniku (M =7, 28 ; raspon od 1 do 33). U svrhu opisa suradnje autora iz skupa podaci su obrađeni i grafički prikazani u softveru vlastite izrade u programskom jeziku Python. Kao potpora izradi grafova korišten je modul IGraph, dostupan za Python i R. Mrežu čine čvorovi (pojedini znanstvenik) i veze koje predstavljaju suradnju. Rezultirajuća struktura mreže koautorstva znanstvenika iz našeg uzorka je opisana preko deskriptivnih pokazatelja preuzetih iz teorije mreža. Dobiveni broj veza (suradnji) uzorku je 201, prosječan broj suradnje po autoru s drugim autorima iz definiranog skupa je M=2, 38 (SD= 2, 19), i dobivena distribucija je pozitivno asimetrična (medijan je 2, raspon od 0 do 12). Utvrđena je pozitivna povezanost između broja suradnje i broja radova (Spearmanov rho je 0, 60 ; p<0, 01). Dobiven je jedan najveći klaster, u kojem je 63, 9% uzorka, dok je 19, 5 % bez ijedne suradnje sa ostalim autorima iz skupa. Veličina najveće klike (svako povezan sa svakim) je 4. Izračunati su medijani za sljedeće mjere:blizina - M=0, 01, te mjera povezanosti M=136, 78. Iz potonje mjere moguće je identificirati „najutjecajnije“ autore, i u ovom skupu je ponovljen nalaz da autori s najvišim vrijednostima povezanosti međusobno usko ne surađuju. Određeni su i tzv. artikulacijski čvorovi (N=33) - osobe koje predstavljaju poveznice s inače nepovezanim dijelovima mreže. Dobiveni rezultati su interpretirani u okviru postojećih spoznaja u području istraživanja produktivnosti u znanosti.

znanstvena produktivnost; koautorstvo; analiza mreža

nije evidentirano

engleski

Coauthorship of Croatian psychologists on papers indexed in Web of Science 1991 - 2010

nije evidentirano

scientific productivity; coauthorship; social network analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-48.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Vrijeme sličnosti i razlika - izazov psihologiji i psiholozima

Vladimir Kolesarić

Osijek: Naklada Slap

978-953-95216-1-3

Podaci o skupu

19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

predavanje

12.10.2011-15.10.2011

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti, Psihologija