Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 538952

Sušenje obične jele (Abies alba mili.) s proizvodnog stajališta na primjeru nekolicine bukovo-jelovih sastojina


Paladinić, Elvis; Štimac, Denis; Marjanović, Hrvoje; Balenović, Ivan; Ostrogović, Maša Zorana
Sušenje obične jele (Abies alba mili.) s proizvodnog stajališta na primjeru nekolicine bukovo-jelovih sastojina // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 135 (2011), Posebni broj; 248-263 (podatak o recenziji nije dostupan, stručni članak, znanstveni)


Naslov
Sušenje obične jele (Abies alba mili.) s proizvodnog stajališta na primjeru nekolicine bukovo-jelovih sastojina
(Production Aspect of Silver Fir (Abies alba Mili.) Dieback on Example of Few Beech-Fir Stands)

Autori
Paladinić, Elvis ; Štimac, Denis ; Marjanović, Hrvoje ; Balenović, Ivan ; Ostrogović, Maša Zorana

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 135 (2011), Posebni broj; 248-263

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, stručni članak, znanstveni

Ključne riječi
Kategorija zdravstvenoga stanja sastojine; obična jela; sušenje; šumski drvni sortimenti; planirana proizvodnja; ostvarena proizvodnja
(Health status category of stand; silver fir; dieback; forest woody assortments; planned production; realised production)

Sažetak
Problematika koju rad istražuje je sušenje obične jele u bukovo-jelovim šumama s proizvodnog stajališta. Proizvodnjom šumskih drvnih sortimenata jele u sastojinama različitih kategorija zdravstvenog stanja, ostvaruje se sortimentna struktura koja vrlo često značajno odstupa od planirane strukture, a time i od planiranih prihoda proizvodnje. Navedene razlike između planirane i ostvarene proizvodnje, koje su značajne za sastojine u kojima je jela umjereno do izrazito narušenog zdravstvenog stanja, ponajprije promatrajući osutost krošanja, glavna su tema ovoga rada. Područje istraživanja određeno je granicama Uprave šuma Podružnice Delnice, s naglaskom na one gospodarske jedinice, odnosno odjele zahvaćene intenzivnim sušenjem stabala jele. U skladu s tim, te uz stručnu pomoć Ekološkog i Proizvodnog odjela navedene Podružnice, prikupljanje podatka obavljeno je na području gospodarskih jedinica "Brloško" i "Široka Draga". Osnovna razlika na temelju koje su te jedinice odabrane je u kategoriji općeg zdravstvenog stanja stabala jele. Terensko istraživanje provođeno je u skladu s operativnim proizvodnim planom Podružnice za svaku godinu istraživanja, na način da je odabrano nekoliko odjela/odsjeka predviđenih za prebornu sječu tijekom godine. Na terenu su prikupljani podaci o oborenim jelovim stablima i to osnovne mjerne veličine prsni promjer i ukupna visina stabla, te mjere svakog izrađenog i klasiranog sortimenta iz stabala uzorka. Prikupljeni terenski podaci obrađivani su Microsoft Excel 2007, te SPSS programom za statističku obradu podataka. Analizom su potvrđene statistički značajne razlike između planirane i ostvarene proizvodnje drvnih sortimenata jele u odjelima sa značajnim sušenjem jele, a dokazane su značajne razlike između proizvodnje istovrsnih sortimentnih klasa pridobivenih iz jelovih sastojina različitih kategorija zdravstvenoga stanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

Časopis indeksira:


 • Web of Science Core Collection (WoSCC)
  • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
  • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
 • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


 • AGRICOLA
 • CAB Abstracts
 • Geobase
 • Forest Abstracts
 • Science Citation Index Expanded
 • SCOPUS