Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološka aktivnost ljekovite gljive vrste Lentinus edodes in vivo i in vitro (CROSBI ID 578512)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Štifanić, Andrea ; Vasiljev Marchesi, Vanja ; Rukavina, Tomislav Biološka aktivnost ljekovite gljive vrste Lentinus edodes in vivo i in vitro / The biological activity of edible mushroom Lentinus edodes in vivo and in vitro // Sanitarno inženjerstvo Sanitary Engineering Treći međunarodni stručno-znanstveni simpozij / Gobin, Ivana ; Lušić, Dražen (ur.). Rijeka, 2011. str. 90-91

Podaci o odgovornosti

Štifanić, Andrea ; Vasiljev Marchesi, Vanja ; Rukavina, Tomislav

hrvatski

Biološka aktivnost ljekovite gljive vrste Lentinus edodes in vivo i in vitro

Lentinus edodes (L. edodes) je jedna od najpopularnijih jestivih gljiva i zbog svoje prehrambene vrijednosti i zbog terapijskih primjena. Osim bogatog nutritivnog sadržaja ova gljiva pokazuje i izvanredne medicinske učinke. U radu smo koristili komercijalni preprat sušene i mljevene L. edodes ljekovite gljive. Ispitivao se protubakterijski in vitro učinak na odabrane bakterijske vrste: Staphyloccocus aureus, Escherichia coli i dva soja Klebsiella pneumoniae. In vitro su određivane minimalne inhibicijske i minimalne baktericidne koncentracije vodenog iscrpka L. edodes. Protubakterijska aktivnost je ispitivana i metodom inhibicije rasta bakterija na kvaščevom agaru uz dodatak različitih koncentracija L. edodes. In vivo protubakterijski učinak je određivan na BALB/CN miševima na modelu rane inficirane vrstom Stapylococcus aureus. Biološka aktivnost je ispitivana i na šest zdravih punoljetnih ispitanika, koji su svakodnevno konzumirali jednu čajnu žličicu gljive. U istraživanju su praćeni krvni parametri i sastav crijevne flore prije i nakon 45 dnevne konzumacije. Dobiveni rezultati su pokazali da vodeni iscrpak L. edodes ima dobro protubakterijsko djelovanje na ispitivane bakterijske vrste. Najosjetljivija se pokazala vrsta S. aureus, a najotpornijom Klebsiella pneumoniae. Eksperimentima na laboratorijskim životinjama pokazano je protubakterijsko djelovanje pripravka L. edodes u nešto manjem opsegu u odnosu na antibiotik. Krvni parametri ispitanika su pokazali da u svih dolazi do smanjenja koncentracije kolesterola i do povećanja broja leukocita. Isto tako uočeno je smanjenje udjela aerobnih bakterija crijevne flore i povećanje njihove raznolikosti. Lentinus edodes (L. edodes) is one of the most popular edible mushrooms which is attributed not only by its nutritional value but also by certain therapeutic features. In the present work we used commercial dried and minced L. edodes. In order to examine the antibacterial effect of L. edodes water extract in vitro we examined its influence on four different bacterial species: Staphylococcus aureus, Escherichia coli and two strains of Klebsiella pneumoniae. In order to examine antibacterial effect of L. edodes in vivo we used experimental wound infection model with S. aureus in BALB/CN mice. We also examined the impact of L. edodes on some blood parameters and on intestinal microflora of six adult, healthy volunteers after 45 days consumption of dry L. edodes mushroom. Our results indicate that L. edodes has antibacterial effect in vivo and in vitro on tested bacterial strains. The most sensitive bacterial species was Staphylococcus aureus while the most resistant was Klebsiella pneumoniae. Furthermore, in all volunteer the parameters of concentration of cholesterol were lowered after 45 days intake, while the number of leucocytes was increased. L. edodes also caused a change of intestinal microflora, with the reduction of the total number of aerobic bacteria, and increased microbial diversity. 

Lentinus edodes; biološka aktivnost; protubakterijski učinak; infekcija rane

nije evidentirano

engleski

The biological activity of edible mushroom Lentinus edodes in vivo and in vitro

Lentinus edodes (L. edodes) je jedna od najpopularnijih jestivih gljiva i zbog svoje prehrambene vrijednosti i zbog terapijskih primjena. Osim bogatog nutritivnog sadržaja ova gljiva pokazuje i izvanredne medicinske učinke. U radu smo koristili komercijalni preprat sušene i mljevene L. edodes ljekovite gljive. Ispitivao se protubakterijski in vitro učinak na odabrane bakterijske vrste: Staphyloccocus aureus, Escherichia coli i dva soja Klebsiella pneumoniae. In vitro su određivane minimalne inhibicijske i minimalne baktericidne koncentracije vodenog iscrpka L. edodes. Protubakterijska aktivnost je ispitivana i metodom inhibicije rasta bakterija na kvaščevom agaru uz dodatak različitih koncentracija L. edodes. In vivo protubakterijski učinak je određivan na BALB/CN miševima na modelu rane inficirane vrstom Stapylococcus aureus. Biološka aktivnost je ispitivana i na šest zdravih punoljetnih ispitanika, koji su svakodnevno konzumirali jednu čajnu žličicu gljive. U istraživanju su praćeni krvni parametri i sastav crijevne flore prije i nakon 45 dnevne konzumacije. Dobiveni rezultati su pokazali da vodeni iscrpak L. edodes ima dobro protubakterijsko djelovanje na ispitivane bakterijske vrste. Najosjetljivija se pokazala vrsta S. aureus, a najotpornijom Klebsiella pneumoniae. Eksperimentima na laboratorijskim životinjama pokazano je protubakterijsko djelovanje pripravka L. edodes u nešto manjem opsegu u odnosu na antibiotik. Krvni parametri ispitanika su pokazali da u svih dolazi do smanjenja koncentracije kolesterola i do povećanja broja leukocita. Isto tako uočeno je smanjenje udjela aerobnih bakterija crijevne flore i povećanje njihove raznolikosti. Lentinus edodes (L. edodes) is one of the most popular edible mushrooms which is attributed not only by its nutritional value but also by certain therapeutic features. In the present work we used commercial dried and minced L. edodes. In order to examine the antibacterial effect of L. edodes water extract in vitro we examined its influence on four different bacterial species: Staphylococcus aureus, Escherichia coli and two strains of Klebsiella pneumoniae. In order to examine antibacterial effect of L. edodes in vivo we used experimental wound infection model with S. aureus in BALB/CN mice. We also examined the impact of L. edodes on some blood parameters and on intestinal microflora of six adult, healthy volunteers after 45 days consumption of dry L. edodes mushroom. Our results indicate that L. edodes has antibacterial effect in vivo and in vitro on tested bacterial strains. The most sensitive bacterial species was Staphylococcus aureus while the most resistant was Klebsiella pneumoniae. Furthermore, in all volunteer the parameters of concentration of cholesterol were lowered after 45 days intake, while the number of leucocytes was increased. L. edodes also caused a change of intestinal microflora, with the reduction of the total number of aerobic bacteria, and increased microbial diversity. 

Lentinus edodes; biologic activity; antibacterial effect; wound infection

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

90-91.

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sanitarno inženjerstvo Sanitary Engineering Treći međunarodni stručno-znanstveni simpozij

Gobin, Ivana ; Lušić, Dražen

Rijeka:

Podaci o skupu

3. Međunarodno stručno-znanstveni simpozij "Sanitarno inženjerstvo- Sanitary engineering"

predavanje

10.11.2011-12.11.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti