Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka TiO2 pri sinteriranju magnezijeva oksida dobivenog iz morske vode (CROSBI ID 768916)

Druge vrste radova | ostalo

Jakić, Jelena Utjecaj dodatka TiO2 pri sinteriranju magnezijeva oksida dobivenog iz morske vode // Predavanja znanstvenih novaka, 15.07.2009.. 2009.

Podaci o odgovornosti

Jakić, Jelena

hrvatski

Utjecaj dodatka TiO2 pri sinteriranju magnezijeva oksida dobivenog iz morske vode

U radu je ispitivan utjecaj dodatka TiO2 na svojstva magnezijeva oksida dobivenog iz morske vode nestehiometrijskim, 80 %-tnim načinom taloženja. dolomitnim vapnom kao taložnim reagensom. Kod pripreme uzoraka u postupku dekantacije primijenjen je kombinirani način ispiranja taloga magnezijeva hidroksida (3+2). Višekratno ispiranje na filtar papiru (5 puta) vršeno je svježom destiliranom vodom pH vrijednosti 6.74. Izvršeno je zatim izotermno i aktivirano sinteriranje uzoraka MgO (80 %-tno taloženje) bez dodatka TiO2 i uz dodatak 5 i 8 mas. % TiO2 pri temperaturi 1700 oC u trajanju 1 sat, sa svrhom da se utvrde svojstva ovih uzoraka prvenstveno s obzirom na udjel B2O3 u uzorcima nakon procesa sinteriranja. Rezultati ispitivanja ukazuju da je dodatak TiO2 u količini 5 mas. % dovoljan da veže prisutni CaO i time utječe na značajnije isparavanje B2O3 u procesu aktiviranog sinteriranja magnezijeva oksida iz morske vode. Tijekom sinteriranja postignuto je znatno zgušnjavanje uzoraka, tj. svi ispitivani uzorci imaju veoma malu brojnost otvorenih pora.

magnezijev oksid iz morske vode ; dodatak TiO2

nije evidentirano

engleski

Effect of TiO2 on the sintering of magnesium oxide obtained from seawater

nije evidentirano

magnesium oxide from seawater ; TiO2 addition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Predavanja znanstvenih novaka, 15.07.2009.

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo