Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 537455

Detekcija HLA-B*5701 u HIV-om zaraženih osoba i preosjetljivost na abakavir


Grgić, Ivana: Židovec Lepej, Snježana; Žunec, Renata; Planinić, Ana; Gorenec, Lana; Vince, Adriana; Begovac, Josip
Detekcija HLA-B*5701 u HIV-om zaraženih osoba i preosjetljivost na abakavir // 3. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem / Škerk, Višnja (ur.).
Zagreb: Argenta d.o.o., 2011. str. 28-28 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 537455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Detekcija HLA-B*5701 u HIV-om zaraženih osoba i preosjetljivost na abakavir
(*)

Autori
Grgić, Ivana: Židovec Lepej, Snježana ; Žunec, Renata ; Planinić, Ana ; Gorenec, Lana ; Vince, Adriana ; Begovac, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem / Škerk, Višnja - Zagreb : Argenta d.o.o., 2011, 28-28

Skup
3. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 20.-22. 5. 2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
HLA-B*5701; HIV; abakavir
(*)

Sažetak
Uvod: Abakavir sulfat je analog gvanozina koji inhibira aktivnost reverzne transkriptaze HIV-a (nucleoside reverse transcriptase inhibitor, NRTI). U kombinaciji s drugim antiretrovirusnim lijekovima, abakavir se primijenjuje u liječenju HIV-infekcije. Farmagenomska istraživanja su pokazala da postoji povezanost između HLA-B*5701 alela i učestalosti reakcije preosjetljivosti na abakavir. European AIDS Clinical Society preporučuje genetsko testiranje na HLA-B*5701 alel u svih HIV-om zaraženih osoba neposredno nakon ulaska u kliničku skrb. Literaturni podatci pokazuju da je prevalencija HLA-B*5701 u HIV-om zaraženih osoba bijele rase iz Europe, Australije i SAD-a u rasponu od 5-8%. Cilj istraživanja: Odrediti prevalenciju HLA-B*5701 alela u HIV-om zaraženih osoba iz Hrvatske. Ispitanici i metode: Prisutnost HLA-B*5701 alela analizirana je u 521 HIV-om zaražene osobe (442 muškarca, 84.4% i 73 žena, 15.2%) koje su uključene u kliničku skrb Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV/AIDS-a R. Hrvatske. Istraživanje je provedeno u razdoblju od siječnja 2009. g. do travnja 2010.g. HLA-B*57 alel detektiran je primjenom standardiziranog molekularnog testa Inno-LiPA HLA-B Multiplex Plus kit (Innogenetics, Gent, Belgium) koji se temelji na kombinaciji PCR-a i reverzne hibridizacije. Biološki uzorci svih HLA-B*57-pozitivnih HIV-om zaraženih osoba tipizirani su u Referentnom centru za tipizaciju tkiva R. Hrvatske metodom visoke rezolucije u svrhu detekcije HLA-B*5701 alela. Rezultati: HLA-B*5701 alel detektiran je u 21/521 (4%, 95% intervali pouzdanosti su od 2.6 do 6.1) HIV-om zaraženih osoba. Većina HLA-B*570-pozitivnih osoba bili su muškarci (18/21). Četiri od 21 HLA-B*5701 HIV-om zaražene osobe bile su liječene abakavirom prije testiranja, a tipična reakcija preosjetljivosti je opisana u jedne osobe. U jednog pozitivnog bolesnika je primjena abakavira koincidirala s pojavom kardiomiopatije s kardijalnom dekompenzacijom. U dva preostala HLA-B*5701 pozitivna bolesnika nije bilo reakcije prosjetljivosti. Zaključak: Prevalencija HLA-B*5701 u HIV-om zaraženih osoba iz Hrvatske usporediva je s prevalencijom ovog alela u drugim europskim zemljama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1080116-0098 - Epidemiološka i klinička obilježja zaraze HIV-om u Hrvatskoj (Josip Begovac, )
143-1080116-0097 - Imunološka rekonstitucija i rezistencija na lijekove u HIV-bolesnika iz Hrvatske (Snježana Židovec-Lepej, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Begovac (autor)

Avatar Url Ana Planinić (autor)

Avatar Url Lana Gorenec (autor)

Avatar Url Adriana Vince (autor)

Avatar Url Renata Žunec (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Grgić, Ivana: Židovec Lepej, Snježana; Žunec, Renata; Planinić, Ana; Gorenec, Lana; Vince, Adriana; Begovac, Josip
Detekcija HLA-B*5701 u HIV-om zaraženih osoba i preosjetljivost na abakavir // 3. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem / Škerk, Višnja (ur.).
Zagreb: Argenta d.o.o., 2011. str. 28-28 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Grgić, Ivana: Židovec Lepej, Snježana, Žunec, R., Planinić, A., Gorenec, L., Vince, A. & Begovac, J. (2011) Detekcija HLA-B*5701 u HIV-om zaraženih osoba i preosjetljivost na abakavir. U: Škerk, V. (ur.)3. hrvatski kongres o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, editor = {\v{S}kerk, V.}, year = {2011}, pages = {28-28}, keywords = {\ast}, title = {\ast}, keyword = {\ast}, publisher = {Argenta d.o.o.}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font