Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Odabir mješovite starter kulture optimalnih značajki za proizvodnju kruha tehnologijom dopečenja (CROSBI ID 367340)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Gabrić, Domagoj Odabir mješovite starter kulture optimalnih značajki za proizvodnju kruha tehnologijom dopečenja / Ćurić, Duška (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Gabrić, Domagoj

Ćurić, Duška

hrvatski

Odabir mješovite starter kulture optimalnih značajki za proizvodnju kruha tehnologijom dopečenja

Modificirana Gompertzova jednadžba korištena je za modeliranje porasta volumena tijesta tijekom fermentacije te određivanje vremena fermentacije tijesta pogodnog za pečenje. Utvrđeno je da dodatak kiselog tijesta u zamjes povoljno utječe na volumen i raspodjelu mjehurića plina u proizvodima dobivenim tehnologijom dopečenja. Na kvalitetu polupečenog integralnog kruha značajno utječe vrsta upotrebljenog startera i količina dodanog kiselog tijesta u zamjes. Najbolji rezultati postignuti su upotrebom 15% kiselog tijesta i LV4 starter kulture.

modeliranje fermentacije ; modificirana Gompertzova jednadžba ; Cohenov model ; optimizacija procesa ; tehnologija dopečenja ; kiselo tijesto

nije evidentirano

engleski

Selection of mixed starter cultures with optimal characteristics for bread production using bake-off technology

nije evidentirano

fermentation modeling ; modified Gompertz model ; Cohen model ; process optimization ; bake-off technology ; sourdough

nije evidentirano

Podaci o izdanju

178

10.10.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija