Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 537393

Novi genotipovi graška zrnaša - značajan čimbenik proizvodnje bjelančevina i energije za domaće životinje


Gantner, Ranko; Čupić, Tihomir; Bošnjak, Aleksandra; Tucak, Marijana; Stjepanović, Mirko
Novi genotipovi graška zrnaša - značajan čimbenik proizvodnje bjelančevina i energije za domaće životinje // 4th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection : Proceedings & abstracts / Stipešević, Bojan ; Sorić, Roberta (ur.).
Osijek: Osječki list d.o.o., 2011. str. 79-83 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Novi genotipovi graška zrnaša - značajan čimbenik proizvodnje bjelančevina i energije za domaće životinje
(New dry pea genotypes - the valuable contribution to protein and energy production for feeding livestock)

Autori
Gantner, Ranko ; Čupić, Tihomir ; Bošnjak, Aleksandra ; Tucak, Marijana ; Stjepanović, Mirko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
4th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection : Proceedings & abstracts / Stipešević, Bojan ; Sorić, Roberta - Osijek : Osječki list d.o.o., 2011, 79-83

ISBN
978-953-7693-01-5

Skup
International scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection (4 ; 2011)

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 1.-3.06.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Grašak ; prinos zrna ; bjelančevine ; energija
(Dry pea ; grain yield ; protein ; energy)

Sažetak
Cilj rada je bio prikazati proizvodnost zrna, sirovih bjelančevina i nedušičnih ekstraktivnih tvari (NET) kod novostvorenih genotipova graška Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Poljoprivrednog instituta Osijek. Prinosi zrna novih genotipova graška zrnaša su na svim ispitivanim lokacijama i godinama bili veći od standarda, a na većini lokacija i godina statistički značajno veći. Prinos zrna novih genotipova je ovisno o lokaciji i godini dostizao vrijednosti i veće od 6 t/ha (na bazi 14 % vlage). Koncentracija bjelančevina u suhoj tvari zrna je bila 22, 4 %, a koncentracija NET-a 66, 6 %. Utvrđeno je da novi genotipovi graška zrnaša imaju visok potencijal proizvodnje zrna, bjelančevina i nedušičnih ekstraktivnih tvari po jedinici površine čime se omogućuje da ovaj usjev postaje sve važniji čimbenik u proizvodnji bjelančevina i energije za domaće životinje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0730489-0275 - Dobijanje kultivara poljskog graška (Pisum sativum) visokog prinosa i kvalitete (Ranko Gantner, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek