SVJEŽI SOK ŠEĆERNE REPE – VRIJEDNA SIROVINA ZA PROIZVODNJU BIOETANOLA (CROSBI ID 367336)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dijana Crnić
Božidar Šantek
Mladen Pavlečić
hrvatski
SVJEŽI SOK ŠEĆERNE REPE – VRIJEDNA SIROVINA ZA PROIZVODNJU BIOETANOLA
: U ovom istraživanju proučavan je proces proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe u bioreaktoru s mješalom. Šaržni i polukontinuirani proces proizvodnje etanola provedeni su s kvascem Saccharomyces cerevisiae. Tijekom proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe šaržnim postupkom dobiveni su ovi pokazatelji uspješnosti proizvodnje etanola: YP = 67, 89 g/L, YP/S = 0, 40 g/g, E = 78, 35%, Pr = 0, 56 g/Lh, a tijekom polukontinuiranog postupka: YP = 30, 12 g/L, YP/S = 0, 48 g/g, E = 80, 13%, Pr = 0, 72 g/Lh. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da je polukontinuirani proces proizvodnje etanola bio uspješniji u odnosu na šaržni proces proizvodnje etanola. Na osnovi rezultata istraživanja može se zaključiti da je svježi sok šećerne repe pogodan supstrat za proizvodnju etanola
svježi sok šećerne repe; etanol; Saccharomyces cerevisiae; različite tehnike proizvodnje
nije evidentirano
engleski
RAW SUGAR BEET JUICE AS A VALUABLE SOURCE FOR BIOETHANOL PRODUCTION
nije evidentirano
raw sugar beet juice; ethanol; Saccharomyces cerevisiae; different cultivation tehnique
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
04.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb