Proizvodnja etanola na različitim međuproizvodima prerade šećerne repe (CROSBI ID 367331)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vedran Lulić
Božidar Šantek
Mladen Pavlečić
hrvatski
Proizvodnja etanola na različitim međuproizvodima prerade šećerne repe
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na svježem soku i na svježim rezancima šećerne repe. Proizvodnja etanola na svježem soku šećerne repe provedena je u bioreaktoru s mješalom, a na svježim rezancima šećerne repe u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB). Tijekom proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe šaržnim postupkom dobiveno je 63, 28 g/L etanola (8, 02 % v/v) uz produktivnost bioprocesa od 0, 51 g/Lh, a šaržnim postupkom s pritokom supstrata 92, 34 g/L (11, 7 % v/v), uz produktivnost bioprocesa od 0, 533 g/Lh. Proizvodnja etanola na svježim rezancima šećerne repe u HRCB-u s 16, 7 % (v/m) inokuluma rezultirala je koncentracijom etanola od 56, 1 g/L (7, 13 % v/v) uz produktivnost bioprocesa od 0, 769 g/Lh. Daljnje povećanje količine inokuluma nije rezultiralo značajnim povećanjem uspješnosti proizvodnje etanola u HRCB-u
etanol; svježi sok šećerne repe; svježi rezanci šećerne repe; bioreaktor s mješalom; horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor
nije evidentirano
engleski
Ethanol production from different intermediates of sugar beet processing
nije evidentirano
ethanol; raw sugar beet juice; raw sugar beet cossettes; stirred tank bioreactor; horizontal rotating tubular bioreactor
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
07.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb