Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela (CROSBI ID 367329)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Slavica Gašpari
Božidar Šantek
Mladen Pavlečić
hrvatski
Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na svježem soku šećerne repe. Za voñenje procesa proizvodnje etanola primijenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Proces proizvodnje etanola opisan je formalno kinetičkim modelima, a za izradu modela korišten je program Berkeley Madonna. Meñusobna usporedba različitih tehnika proizvodnje etanola na osnovi pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazala je da šaržni proces s pritokom supstrata ima najveću učinkovitost uz najveći stupanj konverzije supstrata u produkt, a polukontinuirani najveću produktivnost bioprocesa. Nadalje, meñusobna usporedba različitih kinetičkih modela pokazuje da Aiba model najbolje opisuje šaržni proces proizvodnje etanola, Monod model šaržni proces s pritokom supstrata te Levenspiel model polukontinuirani proces proizvodnje etanola.
etanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; kinetički modeli; različite tehnike voñenja bioprocesa
nije evidentirano
engleski
Different cultivation techniques for ethanol production from raw sugar beet juice and development of their mathematical model
nije evidentirano
ethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; kinetic models; different cultivation techniques
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
29.10.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb