Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela (CROSBI ID 367329)

Ocjenski rad | diplomski rad

Slavica Gašpari Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela / Božidar Šantek (mentor); Mladen Pavlečić (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Slavica Gašpari

Božidar Šantek

Mladen Pavlečić

hrvatski

Različite tehnike proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe i razvoj njihovih matematičkih modela

U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na svježem soku šećerne repe. Za voñenje procesa proizvodnje etanola primijenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Proces proizvodnje etanola opisan je formalno kinetičkim modelima, a za izradu modela korišten je program Berkeley Madonna. Meñusobna usporedba različitih tehnika proizvodnje etanola na osnovi pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazala je da šaržni proces s pritokom supstrata ima najveću učinkovitost uz najveći stupanj konverzije supstrata u produkt, a polukontinuirani najveću produktivnost bioprocesa. Nadalje, meñusobna usporedba različitih kinetičkih modela pokazuje da Aiba model najbolje opisuje šaržni proces proizvodnje etanola, Monod model šaržni proces s pritokom supstrata te Levenspiel model polukontinuirani proces proizvodnje etanola.

etanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; kinetički modeli; različite tehnike voñenja bioprocesa

nije evidentirano

engleski

Different cultivation techniques for ethanol production from raw sugar beet juice and development of their mathematical model

nije evidentirano

ethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; kinetic models; different cultivation techniques

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

29.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija