Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Druga restauracija knjige (CROSBI ID 367321)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kopsa, Branimir Druga restauracija knjige / red.prof. dr.sc. Darko Babić (mentor); Suzana Pasanec Preprotić (neposredni voditelj). Zagreb, Grafički fakultet, Zagreb, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kopsa, Branimir

red.prof. dr.sc. Darko Babić

Suzana Pasanec Preprotić

hrvatski

Druga restauracija knjige

U radu je opisan cijeli postupak restauracije knjige, Ioanis Anicij, Thesaurus perpetuus, Indulgentiarum iz 1662 godine otisnute u Veneciji. Imatelj knjige je Franjevački samostan iz požege. Restauracija se provodila u HDA (Hrvatskom državnom arhivu u odjelu SLKR (Srenjienjem laboratori za konzervaciju i restauracoju). Knjiga je na prvih 66 strana imala vidljive mrlje od tekućine te oštećenja od pljesni, kukaca te mehanička oštećenja, dok je ostatak knjige imao samo oštećenja od kukaca i mehanička oštećenja posebice na rubovima listova zbog dugotrajnog rukovanja njome. Svi izvorni listovi u knjizi su bili naborani zbog utjecaja vlage i požutjeli od prašine. Ta oštećenja smo odklanjali kalcijevim hipokloridom te izbjeljivali listove vodikovim peroksidom. Kako bi se knjiga mogla preuvezati bilo je potrebno očistiti listove od većih čestica prašine te ju razvezati (Odvojiti korice od knjižnog bloka). Nakon razvezivanja čistio se hrbat hrbat knjižnog bloka, što je dokumentirano u radu. Nakon čiščenja listova i hrpta, listovi su bili podvrgnuti restauraciji koju je napravila kolegica A.Ružić. Kada su litovi bili izrestaurirani i složeni u knjižne slogova, započeto je uvezivanje knjige što je težište ovog diplomskog rada. Svi postupci uvezivanja su evidentirani slikama i detaljno opisani.

Teflonski savijač ; relativna vlaga ; apsolutna vlaga ; inkapsulacija ; vakumiranje ; glava knjige ; noge knjige ; podstavni list.

nije evidentirano

engleski

Druga restauracija knjige

nije evidentirano

Teflonski savijač ; relativna vlaga ; apsolutna vlaga ; inkapsulacija ; vakumiranje ; glava knjige ; noge knjige ; podstavni list.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

05.10.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Grafička tehnologija