Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 537159

Prikaz alegorija kreposti i mana na minijaturama u kodeksu Bucchija (1466.): usporedna analiza s prikazima u skulpturi druge polovine XV. st.


Prijatelj Pavičić, Ivana
Prikaz alegorija kreposti i mana na minijaturama u kodeksu Bucchija (1466.): usporedna analiza s prikazima u skulpturi druge polovine XV. st. // Ivan Duknović i krugovi njegove djelatnosti
Split, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prikaz alegorija kreposti i mana na minijaturama u kodeksu Bucchija (1466.): usporedna analiza s prikazima u skulpturi druge polovine XV. st.
(Miniatures representing the virtues and vices in codex Bucchia (1466): comparatry analysis with representations in the sculpture of the second half of 15th century)

Autori
Prijatelj Pavičić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
Ivan Duknović i krugovi njegove djelatnosti

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 27.-28. 09. 2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Kodeks Bucchia; minijature s prikazima prikazima vrlina i mana; Lovro Dobričević; Juraj Dalmatinac; Nikola Firentinac; Ivan Duknović
(Codex Bucchia; miniatures representing virtues and vices; Lovro Dobričević; Juraj Dalmatinac; Nikola Firentinac; Ivan Duknović)

Sažetak
Rad se bavi ikonografskom komparativnom analizom minijatura s prikazima alegorija grijeha i kreposti iz kodeksa Bucchia (koji se čuva u Biblioteci Marciana u Veneciji) s prikazima grijeha i kreposti u skulpturi XV. stoljeća, s naglaskom na one sačuvane u umjetnosti Dalmacije i Boke kotorske. Autorica pokazuje kako su opisani alegorijski prikazi odraz humanističkih ideja XV. stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
244-2440820-0794 - Istočnojadranske umjetničke teme: umjetnost, politika, maritimno iskustvo (Ivana Prijatelj-Pavičić, )

Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Autor s matičnim brojem:
Ivana Prijatelj-Pavičić, (171125)