Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536935

Prema modernoj državi. Uprava i politika u Banskoj Hrvatskoj 18. stoljeća


Horbec, Ivana
Prema modernoj državi. Uprava i politika u Banskoj Hrvatskoj 18. stoljeća, Zagreb: Hrvatski institut za povijest, 2018 (monografija)


Naslov
Prema modernoj državi. Uprava i politika u Banskoj Hrvatskoj 18. stoljeća
(Towards a Modern State. Administration and Politics in the Kingdoms of Croatia and Slavonia in the 18th Century)

Autori
Horbec, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatski institut za povijest

Grad
Zagreb

Godina
2018

Stranica
604

ISBN
978-953-7840-76-1

Ključne riječi
Osamnaesto stoljeće, Habsburška Monarhija, hrvatska povijest, razvoj države
(Eighteenth Century, Habsburg Monarchy, Croatian History, Statebuilding)

Sažetak
Reforme i regulacije provedene u Banskoj Hrvatskoj, ali i u cijeloj Monarhiji, obilježile su 18. stoljeće kao ključno razdoblje nastanka državnih struktura na ovim prostorima i postavile temelje modernoga poimanja države kao apstraktne moći. Taj državni mehanizam, odnosno „protomoderna” uprava koja se javlja kao okvir za javnu političku akciju, temelj je razvoja države kakvu poznajemo i danas. Ovom su studijom predstavljene okolnosti nastanka, oblikovanja i/ili redefiniranja struktura koje su u povijesnom kontinuitetu doprinijele današnjem poimanju države i njezine uloge u suvremenom društvu. Kontekst sam tražila u izgradnji protomodernih državnih struktura u apsolutističkim monarhijama tipičnoj za glavninu europskoga kontinenta tijekom ranoga novog vijeka, preispitujući ga na prostoru Banske Hrvatske, koji se nalazio na periferiji apsolutističke moći i gdje su tradicionalne strukture društva i tradicionalni oblici političke participacije još i cijelo 18. stoljeće bili iznimno jaki. Među rezultatima tadašnjih promjena s dalekosežnim posljedicama na razvoj modernih državnih struktura na području hrvatskih zemalja kao najznačajniji se mogu izdvojiti promjene u idejama i interesima koji su motivirali reforme i od kojih ćemo mnoge nalaziti i u temeljima modernih državnih uređenja, zatim izgradnja institucionalnih struktura koja je omogućila aktivnost državnih vlasti, uspostava sustava kontrole javnih institucija, jačanje jedinstvenosti autoriteta javne vlasti te promjene u odnosima političke moći koje su omogućavale uspostavu jedinstvenog autoriteta, a potom i uspostavu mehanizama kontrole vrhovne vlasti u skladu s ustavnim okvirima i deklariranim ciljevima državnih zajednica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2018-2539

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Horbec (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Horbec, Ivana
Prema modernoj državi. Uprava i politika u Banskoj Hrvatskoj 18. stoljeća, Zagreb: Hrvatski institut za povijest, 2018 (monografija)
Horbec, I. (2018) Prema modernoj državi. Uprava i politika u Banskoj Hrvatskoj 18. stoljeća. Zagreb, Hrvatski institut za povijest.
@book{book, author = {Horbec, I.}, year = {2018}, pages = {604}, keywords = {Eighteenth Century, Habsburg Monarchy, Croatian History, Statebuilding}, isbn = {978-953-7840-76-1}, title = {Towards a Modern State. Administration and Politics in the Kingdoms of Croatia and Slavonia in the 18th Century}, keyword = {Eighteenth Century, Habsburg Monarchy, Croatian History, Statebuilding}, publisher = {Hrvatski institut za povijest}, publisherplace = {Zagreb} }