Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536843

Logopedska i neuropedijatrijska dijagnostika kontrole sline u dječjoj dobi


Kolundžić, Zdravko; Cepanec, Maja; Šimić Klarić Andrea; Drkulec, Vlado; Tesari, Helena; Tomić Rajić, Marijana
Logopedska i neuropedijatrijska dijagnostika kontrole sline u dječjoj dobi // Drugi hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu Djelovati rano: zašto i kako? / Cepanec, Maja : Bučar, Marina (ur.).
Zagreb: HURID, 2011. str. 45-45 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Logopedska i neuropedijatrijska dijagnostika kontrole sline u dječjoj dobi
(Logopedic and neuropediatric assesment of saliva control)

Autori
Kolundžić, Zdravko ; Cepanec, Maja ; Šimić Klarić Andrea ; Drkulec, Vlado ; Tesari, Helena ; Tomić Rajić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Drugi hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu Djelovati rano: zašto i kako? / Cepanec, Maja : Bučar, Marina - Zagreb : HURID, 2011, 45-45

ISBN
978-953-55853-2-9

Skup
Drugi hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu

Mjesto i datum
Beli Manasti, Hrvatska, 29.9. do 2. 10. 2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kontrola sline; logoped; neuropedijatar
(Salvia control; speech and language pathologist; neuropedijatrician)

Sažetak
Najvažnije funkcije sline su održavanje oralnog zdravlja i olakšavanje gutanja. Slinjenje ili gubitak sline mogu se javiti kod slabljenja bilo koje etape gutanja kao posljedica razvojnih, stečenih ili progresivnih stanja ili bolesti. Curenje sline preko usana (sijaloreja) se ne smatra poremećajem sve do uspostave njene kontrole do koje, najčešće, dolazi u drugoj ili trećoj godini života. Slabija kontrola sline u kasnijoj dobi je poremećaj koji zahtijeva multidisciplinarnu dijagnostiku i liječenje. Manji dio djece može imati slabiju kontrolu sline sve do sedme godine. Manje učinkovita kontrola sline je češća kod djece sa slabijom orofaringealnom neuromuskularnom i senzornom kontrolom i to posebice u određenim populacijama (CP, MR) kada govorimo o sekundarnoj sijaloreji. Teškoće u oralnoj fazi u smislu neučinkovitog ili rijetkog gutanja su najčešći razlog sijaloreje zbog čega se logopedska procjena najvećim dijelom usmjerava na ovu fazu, ali je potrebno ispitati cijeli put gutanja, kao i motornu i senzornu kontrolu orofaringealnog područja. Logopedska dijagnostika započinje uzimanjem temeljite anamneze, te nastavlja procjenom: -komunikacije i spoznaje -disanja u mirovanju i tijekom govora -oralnu praksiju i osjet -započinjanja oralnog i faringealnog gutanja i njhove koordinacije -sposobnosti funkcije gutanja i pijenja različitih tekstura Neuropedijatrijska dijagnostika uključuje anamnezu te procjenu: -funkcije grube motorike, posebno kontrole položaja glave i trupa -orofaringealnih struktura, njihove motorike i refleksa -funkcije kranijskih živaca -perioralnog, oralnog i dentalnog zdravlja Rezultati dijagnostike trebaju sadržavati procjenu ozbiljnosti i učestalosti slinjenja te njegovog utjecaja na kvalitetu djetetovog i života obitelji. Detaljna dijagnostika će omogućiti odgovarajući tretman s ciljem uspostavljanja učinkovitije kontrole sline, što je preduvjet usvajanja odgovarajućeg hranjenja, a bolja orofaringealna kontrola ima pozitivne učinke i na djetetovu govornu ekspresiju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb,
Opća županijska bolnica Požega