Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536813

Terminološki četverojezični rječnik cestovnog inženjerstva s pojmovnikom


Sršen, Mate
Terminološki četverojezični rječnik cestovnog inženjerstva s pojmovnikom, Zagreb: aspeCta-Udruga za promicanje socijalnih i okolišnih aspekata održivog razvoja cesta, 2011 (rjecnik)


Naslov
Terminološki četverojezični rječnik cestovnog inženjerstva s pojmovnikom
(Four-language Dictionary of Road Engineering with Definitions)

Autori
Sršen, Mate

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, rjecnik, znanstvena

Izdavač
AspeCta-Udruga za promicanje socijalnih i okolišnih aspekata održivog razvoja cesta

Grad
Zagreb

Godina
2011

Stranica
490

ISBN
978-953-56665-0-9

Ključne riječi
četverojezični rječnik: hrvatski; engleski; francuski; njemački; cestovno inženjerstvo; definicije; akronimi; internetske stranice; bibliografija
(four-language dictionary: croatian; english; franch; german; road engineering; definitions; acronims; web sites; bibliography)

Sažetak
Priručnik sadrži oko 1800 pojmova koji su izraženi na četiri europska jezika: hrvatskom, engleskom, francuskom i njemačkom. Svaki pojam ima svoju jasnu definiciju, a brojni među njima ilustrirani su crtežima ili fotografijama. Obuhvaća područje cestovnog inženjerstva i srodnih struka (kao što su promet, informatika, računarstvo), što znači da je potencijalno zanimljiv širokom krugu stručnjaka. Terminološki rječnik cestovnog inženjerstva s opisom pojmova i definicijama na hrvatskom jeziku ne postoji. Ovo je prvo djelo te vrste ikad objavljeno u Hrvatskoj. Zbog skorog punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji, značenje priručnika upotpunjuje i sadržaj s pojmovima na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Knjiga sadrži i popis brojnih britanskih i američkih akronima koji su navedeni izvorno i u hrvatskom prijevodu. Dat je i popis internetskih stranica poznatih cestovnih i prometnih institucija u Europi i svijetu. Izdanje je također opskrbljeno iscrpnim popisom vrijedne stručne i znanstvene bibliografije. Priručnik je namijenjen građevinskim i prometnim inženjerima praktičarima koji rade u upravama za ceste, operativcima na gradilištima cesta i mostova, stručnjacima za gospodarenje i održavanje cesta. Djelo je deklarirano kao sveučilišni priručnik, što upućuje da je namijenjeno i studentima građevinskih i srodnih tehničkih fakulteta i veleučilišta koji se tek upoznaju sa složenom materijom cestovnog inženjerstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti

Napomena
Na izvornom jeziku rada, tj. hrvatskom, ispisano je svih 1800 pojmova kao i sve definicije tih pojmova. Uz to, svi pojmovi sadržani u rječniku imaju i svoje ekvivalentno nazivlje izraženo i na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mate Sršen (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Sršen, Mate
Terminološki četverojezični rječnik cestovnog inženjerstva s pojmovnikom, Zagreb: aspeCta-Udruga za promicanje socijalnih i okolišnih aspekata održivog razvoja cesta, 2011 (rjecnik)
Sršen, M. (2011) Terminološki četverojezični rječnik cestovnog inženjerstva s pojmovnikom. Zagreb, aspeCta-Udruga za promicanje socijalnih i okolišnih aspekata održivog razvoja cesta.
@book{book, author = {Sr\v{s}en, M.}, year = {2011}, pages = {490}, keywords = {four-language dictionary: croatian, english, franch, german, road engineering, definitions, acronims, web sites, bibliography}, isbn = {978-953-56665-0-9}, title = {Four-language Dictionary of Road Engineering with Definitions}, keyword = {four-language dictionary: croatian, english, franch, german, road engineering, definitions, acronims, web sites, bibliography}, publisher = {aspeCta-Udruga za promicanje socijalnih i okoli\v{s}nih aspekata odr\v{z}ivog razvoja cesta}, publisherplace = {Zagreb} }