Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536732

Kazna zatvora za kaznena djela protiv slobode tržišnog natjecanja u hrvatskom pravu de lege ferenda


Tot, Ivan
Kazna zatvora za kaznena djela protiv slobode tržišnog natjecanja u hrvatskom pravu de lege ferenda // Pravo tržišnog natjecanja - Novine u hrvatskom i europskom zakonodavstvu i praksi - Zbornik radova / Pecotić Kaufman, Jasminka (ur.).
Zagreb: Ekonomski fakultet Zagreb, 2012. str. 119-143 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kazna zatvora za kaznena djela protiv slobode tržišnog natjecanja u hrvatskom pravu de lege ferenda
(Custodial sanctions for competition offences in Croatian law de lege ferenda)

Autori
Tot, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Pravo tržišnog natjecanja - Novine u hrvatskom i europskom zakonodavstvu i praksi - Zbornik radova / Pecotić Kaufman, Jasminka - Zagreb : Ekonomski fakultet Zagreb, 2012, 119-143

ISBN
978-953-6025-64-0

Skup
3. konferencija o pravu tržišnog natjecanja u spomen na dr.sc. Vedrana Šoljana - Novine u hrvatskom i europskom zakonodavstvu i praksi

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.11.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kazna zatvora ; tržišno natjecanje ; zabranjeni sporazum ; kartel ; zlouporaba u postupku javne nabave
(Custodial sanctions ; competition ; prohibited anti-competitive agreements ; cartel ; bid-rigging)

Sažetak
Neposredan cilj prava tržišnog natjecanja je održavanje uvjeta za slobodno tržišno natjecanje, a što doprinosi ostvarivanju gospodarskog prosperiteta i blagostanju potrošača. Cilj kaznenog prava je zaštita subjektivnih prava građana i drugih društvenih vrijednosti od napada kojima se te vrijednosti ugrožavaju ili povrjeđuju, i to putem, između ostalog, javnog kažnjavanja počinitelja takvih povreda. Te dvije pravne grane međusobno su komplementarne toliko koliko se cilj prava tržišnog natjecanja može ostvariti i putem instrumentarija specifičnog za kazneno pravo. Imajući u vidu ove uvodne napomene, temeljno istraživačko pitanje ovoga rada jest trebaju li se povrede tržišnog natjecanja sankcionirati isključivo sankcijama predviđenim pravom tržišnog natjecanja ili ih je potrebno sankcionirati i kaznenopravnim sankcijama? Jesu li sankcije koje stoje na raspolaganju pravu tržišnog natjecanja dovoljno učinkovite da će odvratiti počinitelje od budućih povreda tržišnog natjecanja? Je li prikladno počinitelje povreda tržišnog natjecanja kažnjavati kaznama kao vrstama kaznenopravnih sankcija? Ako jest, treba li to činiti novčanom kaznom ili kaznom zatvora? Ako jest, koje povrede tržišnog natjecanja je potrebno kažnjavati kaznama predviđenim kaznenim pravom? Odgovori na navedena pitanja u ovome radu daju se u kontekstu hrvatskog prava, imajući u vidu nedavno aktualiziranje ove teme kroz nacrt prijedloga novog hrvatskog Kaznenog zakona. Naglasak je stavljen na kaznu zatvora kao moguću sankciju počinitelju povrede tržišnog natjecanja, iz razloga što je upravo ta kaznenopravna sankcija bila zapriječena nacrtom prijedloga Kaznenog zakona počiniteljima kaznenih djela protiv slobode tržišnog natjecanja, te iz razloga što je ona i jedina kaznenopravna sankcija zapriječena u pozitivnom hrvatskom kaznenom pravu počiniteljima kaznenih djela propisanih sa svrhom zaštite slobodnog tržišnog natjecanja. Pri razmatranju je li kazna zatvora, kao mjera koja je akcesorna mjerama predviđenim pravom tržišnog natjecanja, učinkovita za ostvarenje ciljeva prava tržišnog natjecanja, u smislu da može odvratiti počinitelje od povreda tržišnog natjecanja, naglasak će biti stavljen prije svega na hard core kartele obzirom su isti najštetniji oblik povrede tržišnog natjecanja, kao i iz razloga što je u pravnoj doktrini općeprihvaćen stav da je jedino taj oblik povrede tržišnog natjecanja podoban za sankcioniranje kaznenopravnim sankcijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Tot, (325003)