Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izloženost metalima i njome uzrokovani učinci na dagnje: Integrirani pristup – vezane analitičke tehnike i biomarkeri (CROSBI ID 768878)

Druge vrste radova | izvještaj

Erk, Marijana Izloženost metalima i njome uzrokovani učinci na dagnje: Integrirani pristup – vezane analitičke tehnike i biomarkeri // bilateralni hrvatsko-njemački projekt (DAAD). 2011.

Podaci o odgovornosti

Erk, Marijana

hrvatski

Izloženost metalima i njome uzrokovani učinci na dagnje: Integrirani pristup – vezane analitičke tehnike i biomarkeri

Tijekom jednogodišnjeg projekta uspostavljena je suradnja između dviju istraživačkih skupina, Laboratorija za biološke učinke metala Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Department for Marine Bioanalytical Chemistry, Helmholtz Zentrum Geesthacht (HZG) kroz studijske boravke. Tijekom boravaka njemačkih suradnika u Hrvatskoj organizirana su zajednička uzorkovanja dagnji (proljeće i jesen) na prethodno dogovorenom području obalnog Jadranskog mora kako je predviđeno u prijedlogu projekta. Citosolske frakcije tkiva probavnih žlijezda dagnji analizirane su u laboratoriju u Geesthacht-u tijekom boravka hrvatskih suranika u lipnju i studenom. Pored toga, tijekom boravaka na HZG hrvatske suradnice su upoznate s mogućnostima za analizu metala i proteina u biološkim uzorcima, kojima raspolažu njemački partneri u njihovom odjelu. U sklopu ovog projekta održana su i predavanja kojima su se znanstvenici međusobno predstavili u obje suradne institutcije. Dr. Heike Helmholz održala je 04.04.2011. predavanje pod naslovom "Hazardous substances in the marine environment – from concentrations to biological responses" na IRB-u, zatim je 20.06.2011. dr.sc. Marijana Erk održala predavanje pod naslovom "Metals as contaminants and their effects on aquatic organisms" na HZG, a dr. Daniel Pröfrock je održao 12.09.2011. predavanje pod naslovom "New Technologies and "Exotic" Elements: Application of Elemental Speciation Analysis in Environmental and Life-Sciences" na Institutu Ruđer Bošković. Dipl.ing. Željka Strižak održala je 17.11.2011. na HZG prezentaciju rezultata preliminarnih analiza citosola, koje su provedene u lipnju. Planirano je prezentiranje rezultata ovog istraživanja na međunarodnom kongresu SETAC-Europe (Society of Environmental Toxicology and Chemistry), koje će se održati 2012. godine u Berlinu. Također je planirano pripremanje zajedničkih publikacija iz područja metaloproteomike. Ovaj jednogodišnji projekt omogućio je izravno upoznavanje dviju istraživačkih skupina i rezultirao je uspostavljanjem znanstvene suradnje, koju planiramo i produljiti kroz slijedeće razdoblje. Naime, na ovogodišnjem natječaju za DAAD projekte, predana je prijava za bilateralni DAAD projekt za 2012./2013. godinu.

izloženost metalima; učinci metala; dagnje; biomarkeri; vezane analitičke tehnike

nije evidentirano

engleski

Metal exposure and associated effects in mussels: An integrated approach – hyphenated analytical techniques and biomarkers

nije evidentirano

metal exposure; effects of metals; mussels; biomarkers; hyphenated analytical techniques

nije evidentirano

Podaci o izdanju

bilateralni hrvatsko-njemački projekt (DAAD)

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija, Biologija