Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

IZOLACIJA I KARAKTERIZACIJA PRIRODNE MIKROFLORE I KEMIJSKI PARAMETRI U SVJEŽEM SIRU (CROSBI ID 367249)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radošević, Valerija IZOLACIJA I KARAKTERIZACIJA PRIRODNE MIKROFLORE I KEMIJSKI PARAMETRI U SVJEŽEM SIRU / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Radošević, Valerija

Markov, Ksenija

hrvatski

IZOLACIJA I KARAKTERIZACIJA PRIRODNE MIKROFLORE I KEMIJSKI PARAMETRI U SVJEŽEM SIRU

Domaći svježi sir proizvodi se od spontano ukiseljenog, sirovog mlijeka. Svrha ovog rada bila je izolirati prirodnu mikrobnu populaciju te odrediti mikrobiološke i kemijske parametre kakvoće u svježim sirevima proizvedenim na obiteljskim gospodarstvima. Istraživanje je provedeno na 17 uzoraka domaćih svježih sireva prikupljenih na zagrebačkim i varaždinskim tržnicama. Iz uzoraka su izolirane bakterije mliječne kiseline, BMK, L. plantarum A, L. casei A i L. delbrueckii A. Izolati BMK su pokazali antimikrobno djelovanje prema patogenim test mikroorganizmima kroz proizvodnju visokih koncentracija mliječne kiseline. Biokemijskim API testovima u uzorcima nisu dokazane patogene bakterije E. coli, S. aureus i L. monocytogenes, ali su uzorci bili mikrobiološki neispravni zbog kontaminacije kvascima i plijesnima. Kemijski parametri su pokazali da prema prosječnom udjelu vode od 79, 7%, svi uzorci pripadaju skupini svježih sireva.

domaći svježi sir; kemijski parametri kakvoće; mikrobna populacija; mikrobiološki parametri

nije evidentirano

engleski

ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF NATURAL MICROFLORA AND CHEMICAL PARAMETERS IN FRESH CHEESE

nije evidentirano

fresh domestic cheese; chemical quality parameters; microbial population; microbiological parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

30.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija