Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 536218

Pedeseta obljetnica osnutka poslijediplomskog studija korozije i zaštite materijala na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu


Esih, Ivan; Stupnišek - Lisac, Ema; Martinez, Sanja
Pedeseta obljetnica osnutka poslijediplomskog studija korozije i zaštite materijala na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 60 (2011), 7-8; 405-412 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, ostalo)


Naslov
Pedeseta obljetnica osnutka poslijediplomskog studija korozije i zaštite materijala na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
(Fiftieth Anniversary of the Foundation of Postgraduate Study on Corrosion and Protection of Materials at the Faculty of Technology, University of Zagreb)

Autori
Esih, Ivan ; Stupnišek - Lisac, Ema ; Martinez, Sanja

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 60 (2011), 7-8; 405-412

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, ostalo

Ključne riječi
Poslijediplomski studij; korozija i zaštita materijala; 50. obljetnica;
(Postgarduate study; corrosion and protection of materials; 50th anniversary)

Sažetak
Prvi poslijediplomski studij na Kemijsko-tehnološkom odjelu Tehnološkog fakulteta (današnjem Fakultetu kemijskog inÞenjerstva i tehnologije) Sveučilišta u Zagrebu odnosio se na područje “Korozija i zaštita materijala”, a osnovan je ak. god. 1960/61. na poticaj akademika Miroslava Karšulina. Studij je obuhvaćao 3 semestra a završavao je izradom i obranom magistarskog rada. Godine 1980. provedena je reorganizacija kojom su svi poslijediplomski studiji ujedinjeni u poslijediplomski studij “Inženjerska kemija” s 11 smjerova. Tako je poslijediplomski studij “Korozija i zaštita materijala” postao smjer “Konstrukcijski materijali i zaštita od korozije”. Nakon osamostaljenja Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije 1992. izdvaja se iz poslijediplomskog studija “Inženjerska kemija” dotadašnji smjer “Kemijsko inženjerstvo” u samostalni poslijediplomski studij na kojem se i nadalje mogao steći stupanj magistra znanosti u području “Korozije i zaštite materijala”. Promjenama nastavnog plana u skladu s bolonjskim reformama sustava visokog obrazovanja početkom se novog milenija na Sveučilištu u Zagrebu ukidaju svi poslijediplomski studiji za dobivanje stupnja magistra znanosti, a uvode doktorski i specijalistièki poslijediplomski studiji. Na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 2004. zapoćinje trogodišnji doktorski studij, čijim se završetkom i obranom doktorske disertacije stječe akademski stupanj doktora znanosti. Znanja iz područja korozije i zaštite materijala uključena su u programe sadašnjih doktorskih studija “Inženjerska kemija” i “Kemijsko inženjerstvo”. Godine 2006. pokrenut je i jednogodišnji specijalistièki poslijediplomski studij “Korozija i zaštita”, u čiju je organizaciju uključeno pet tehničkih fakulteta Zagrebačkog sveuèilišta. Nositelj studija je Sveučilište u Zagrebu, a koordinator Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije koji zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, Građevinskim fakultetom, Metalurškim fakultetom i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom organizira i provodi nastavu. Završetkom Sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija “Korozija i zaštita” stječe se akademski naziv Sveučilišni specijalist korozije i zaštite. Iz ovog prikaza proizlazi da se na Sveučilištu u Zagrebu već 50 godina uspješno provodi poslijediplomska nastava iz korozije i zaštite materijala, što dokazuje da u Hrvatskoj postoji trajna potreba visokog obrazovanja na ovom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-0822161-2982 - INHIBICIJA KOROZIJE PRIRODNIM SPOJEVIMA: OD MOLEKULSKIH MODELA DO PRIMJENE (Sanja Martinez, )
125-1252973-2572 - Novi netoksični inhibitori korozije metala (Helena Otmačić Ćurković, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts