Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 535846

EVALUACIJA STRUČNE PRAKSE U ZAJEDNICI S POSEBNIM OSVRTOM NA RAD STRUDENTA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI


Jureša, Vesna; Musil, Vera; Majer, Marjeta; Šošić, Zvonko; Perinović, Rikard; Šimunović, Rajka; Todorović, Goran; Kolarić, Vesna; Perić, Mirjana; Juhas, Ileš et al.
EVALUACIJA STRUČNE PRAKSE U ZAJEDNICI S POSEBNIM OSVRTOM NA RAD STRUDENTA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI // Zbornik radova X. Kongresa Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora / Mazzi Bruno (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora, 2010. str. 123-134 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
EVALUACIJA STRUČNE PRAKSE U ZAJEDNICI S POSEBNIM OSVRTOM NA RAD STRUDENTA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI
(EVALUATION OF THE COMMUNITY HEALTH COURSE WITH EMPHASIS ON STUDENT’S WORK IN PRIMARY HEALTH CARE)

Autori
Jureša, Vesna ; Musil, Vera ; Majer, Marjeta ; Šošić, Zvonko ; Perinović, Rikard ; Šimunović, Rajka ; Todorović, Goran ; Kolarić, Vesna ; Perić, Mirjana ; Juhas, Ileš ; Sviben, Damir ; Dujmović Darko ; Dujmović, Vesna ; Batinić Bilić, Sandra ; Ljubešić, Darko ; Lazarušić Sesar, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova X. Kongresa Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora / Mazzi Bruno - Zagreb : Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora, 2010, 123-134

ISBN
978-953-98668-9-9

Skup
X. Kongres Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 30.09-02.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Studij medicine; zdravlje u zajednici
(Medical students; community health course)

Sažetak
Uvod: Stručna praksa u zajednici je kolegij koji provodi Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za studente viših godina studija od 1952. godine. Jedan od važnih principa ovog dijela medicinske edukacije, temelji se na pristupu da je područje djelovanja liječnika zajednica i ljudsko okruženje, a ne samo ordinacija i klinika. Cilj: Cilj rada je usporedba studentske evaluacije kolegija stručna praksa u zajednici, neposredno nakon pohađanja na četvrtoj i na šestoj godini studija i to prvenstveno onog dijela koji se odnosi na rad patronažne službe i obiteljske medicine. Ispitanici i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 224 studenata koji su pohađali stručnu praksu u zajednici na četvrtoj godini studija medicine u akademskoj godini 2007/08. i 192 (obuhvat 85, 3%) studenta iste grupe studenata na šestoj godini 2009/10. Studenti su popunili evaluacijski upitnik o aktivnostima tijekom kolegija, ocjenjujući ih ocjenama 1-vrlo loše do 5-izvrsno, uz opisna zapažanja i esej. U ovom radu su prvenstveno obrađeni podaci koji se odnose na rad s patronažnim sestrama i liječnicima obiteljske medicine s područja Požeško – slavonske županije gdje su tada studenti boravili na stručnoj praksi u zajednici. Rezultati: Studenti (n=224) u akademskoj godini 2007/08. bili su vrlo zadovoljni (ocjene 4 i 5) s organizacijom 90 % studenata i sadržajem prakse 89 % studenata. S ocjenama odličan i vrlo dobar ocijenilo je 94 % studenta praktični rad s patronažnom sestrom i 93 % studenata rad u obiteljskoj medicini. U akademskoj godini 2009/10. (n=192) dobiveni rezultati pokazuju da su isti studenti, sada na šestoj godini studija, i dalje vrlo zadovoljni (ocjene 4 i 5) s aktivnostima u kojima su sudjelovali na stručnoj praksi: sadržajem 86 % studenata i organizacijom prakse 82 % studenata, radom u patronažnoj službi i obiteljskoj medicini 92 % studenata. Konzistentnost u visokim ocjenama koje studenti daju radu na stručnoj praksi u zajednici upućuju kako je ovaj kolegij trajno ostao vrijedno i bogato iskustvo tijekom studija. Zadovoljstvo stručnom praksom vrlo je emotivno opisivano i u završnim esejima, a jedno od takvih zapažanja je i ovo :“…rad s patronažnom sestrom u najsiromašnijem području Hrvatske promijenio mi je život. U svega par sati naučio sam da trebam željeti manje, a davati više. Svaki bi liječnik to trebao iskusiti, jer to je stvarni svijet.“ Zaključak: Rezultati evaluacije kolegija pokazuju da studenti prepoznaju iznimnu vrijednost stručne prakse u zajednici u cjelini i doživljavaju je kao jedno od najljepših i najkorisnijih iskustava tijekom studija i nešto posve drugačije u odnosu na rad na klinici. Posebno ističu trud i zalaganje koje u svakodnevnom radu iskazuju patronažne sestre i obiteljski liječnici u pružanju zdravstvene zaštite populaciji u ruralnoj sredini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1080135-0263 - Kardiovaskularni rizici u školske djece i mladih - razvoj modela intervencije (Vesna Jureša, )
108-1081871-1900 - Utjecaj organizacije na kvalitetu i efikasnost zdravstvene zaštite (Ana Borovečki, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb