Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Research of microbiological processes in isolation of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes from foodstaffs (CROSBI ID 367162)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Benussi-Skukan, Andrea Research of microbiological processes in isolation of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes from foodstaffs / Kozačinski, Lidija (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2011

Podaci o odgovornosti

Benussi-Skukan, Andrea

Kozačinski, Lidija

engleski

Research of microbiological processes in isolation of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes from foodstaffs

S obzirom na značenje dokaza patogenih bakterija koje se prenose hranom, u radu su uspoređene metode za izolaciju i identifikaciju bakterija roda Salmonella i Listeria monocytogenes iz hrane, a u svrhu skraćenja vremena potrebnog za izolaciju i identifikaciju navedenih bakterija. Ispitano je 137 uzoraka svježeg mesa (govedina, n=73 i svinjetina, n=64) klasičnom mikrobiološkom metodom (ISO 11290-1:1996 i ISO 11290-2:1998, ISO 6579:2002 ; EN ISO 6579:2002), tehnikom imunomagnetske separacije (Dynal, Dynabeads anti-Salmonella i anti-Listeria), ELISA metodom za detekciju bakterija roda Salmonella i roda Listeria (TECRA Salmonella Visual Immunoassay VIA i TECRA Listeria Visual Immunoassay VIA) i metodom lančane reakcije polimerazom za detekciju bakterija roda Salmonella i bakterije Listeria monocytogenes (Probelia Salmonella sp. i Probelia Listeria monocytogenes). Biokemijska identifikacija izolata napravljena je pomoću BBL Crystal Gram-Positive ID Kit i Gram-Enteric NF ID Kit (Becton Dickinson). Rezultati ispitivanja su pokazali kontaminaciju svježeg mesa sa bakterijama roda Salmonella u 23, 3% uzoraka govedine i 17, 2% uzoraka svinjetine, i bakterijom Listeria monocytogenes u 13, 7% ispitivanih uzoraka govedine i 15, 6% svinjetine. Usporedivši sve rezultate obje bakterije su izolirane iz četiri uzorka govedine, odnosno iz dva uzorka svinjetine. Od 16 nalaza bakterije Salmonella spp. klasičnom mikrobiološkom metodom dobivena su četiri bakterijska izolata više upotrebom selektivnog Muller Kauffmann tetrationat/novobiocin bujona, stoga je preporučljivo za klasično mikrobiološko ispitivanja hrane koristiti dvije različite tekuće i/ili krute selektivne podloge. Uporaba ELISA metode bez potvrde klasičnom mikrobiološkom metodom se ne preporuča zbog „lažno“ pozitivnih rezultata za obje bakterijske vrste. Sve ispitivane metode su se pokazale kompatibilne u dobivanju pozitivnih rezultata. Prednost brzih mikrobioloških metoda s obzirom na klasičnu je u brzini dobivanja rezultata. Može se preporučiti upotreba kombinacije klasične mikrobiološke metode i imunomagnetske separacije pri čemu je vrijeme potrebno za dobivanje rezultata 3-4 dana, a cijena koštanja u usporedbi s drugim brzim mikrobiološkim metodama prihvatljiva.

Salmonella spp; Listeria monocytogenes; clasical mikrobiological method; fast microbiological methods

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

120

31.05.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina