Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 535298

Značaj pregleda mesa divljači za zdravlje ljudi : harmonizacija propisa u regionu s EU


Urošević, M.I.; Petrović, J.; Šprem, Nikica; Ristić, Z.A.; Miličić, Z.
Značaj pregleda mesa divljači za zdravlje ljudi : harmonizacija propisa u regionu s EU // 22. Savcjetovanje veterinara Srbije : knjiga sažetaka
Zlatibor, Srbija, 2011. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Značaj pregleda mesa divljači za zdravlje ljudi : harmonizacija propisa u regionu s EU
(Importance of wild game meat inspection for human health-harmonization of regulations in the region with the EU)

Autori
Urošević, M.I. ; Petrović, J. ; Šprem, Nikica ; Ristić, Z.A. ; Miličić, Z.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
22. Savcjetovanje veterinara Srbije : knjiga sažetaka / - , 2011

Skup
Savjetovanje veterinara Srbije (22 ; 2011)

Mjesto i datum
Zlatibor, Srbija, 14.-17.09.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Meso divljači; zdravlje; propisi
(Game meat; health; regulations)

Sažetak
U regionu Zapadnog Balkana meso divljači ima veliki ekonomski (lovni turizam) i nutricionistički značaj - u kulinarstvu zbog sadržaja visoko vrednih belančevina i manje količine masti. Svakako da obezbeđenje zdravstvene ispravnosti mesa od divljači ima važnu ulogu u celokupnom sistemu veterinarskog javnog zdravlja, posebno sa aspekta zoonoza. U Srbiji je usvojen Zakon o veterinarstvu (2005. godine) i Zakon o lovstvu 2009. godine i podzakonski akt koji se odnosi na zdravstvenu ispravnost mesa od divljači: „Pravilnik o veterinarsko-sanitarnim uslovima, odnosno opštim i posebnim uslovima za higijenu hrane koje moraju da ispunjavaju objekti za promet odstreljene divljači, kao i načinu vršenja službene kontrole odstreljene divljači“ („Sl. glasnik R. Srbije”, 68/10 od 2010. godine). U Republici Hrvatskoj zdravstvena ispravnost mesa od divljači je regulisana „Pravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla i Pravilnikom o službenim kontrolama hrane životinjskog podrijetla („Narodne novine“, broj 46/2007) . U odnosu na Srbiju i Hrvatsku Austrija je primer države sa sličnom lovnom tradicijom ali i veoma razvijenom lovnom privredom i propisima (Pravilnik o pregledu mesa iz 2006 godine „Fleischuntersuchungsverordnung 2006 – FlUVO“) koji su usklađeni sa EU (Regulativa br. 854/2004). U odnosu na navedene pravne regulative i fektičko stanje u lovstvu Srbije, u radu su rikazani različiti aspekti odnosno poređenje propisa koji se odnose na zdravstvenu bezbednost mesa od divljači u Srbiji, Hrvatskoj i Austriji. Dati su i predlozi za unapređenje sadašnjeg stanja, jer po pitanju lovnog turizma i izvoza mesa od divljači potrebno je da usaglasimo naše veterinarsko-sanitarne propise sa propisima zemalja članica Evropske Unije. Danas je to velika prepreka koja stoji na putu dolaska većeg broja stranih lovaca turista kod nas, a time i većeg odstrela pre¬vashodno sitne divljači i nakon toga nesme¬tanog transporta mesa te divljači u zemlju iz koje je lovac turista došao. Takođe, dati su i predlozi za monitoring odnoso praćenje higijenske ispravnosti mesa divljači i zoonoznih agenasa kod divljih životinja, kao i izrada analize rizika i modela kontrole. Ne sme se zanemariti ni kontinuirana edukacija svih subjekata u lovstu, što bi se rešilo izradom vodiča za uzorkovanje i ispitivanje sa uputstvima o vrsti bioloških agenasa koje treba pratiti u mesu divljači, radi utvrđivanja prisustva i učestalosti pojavljivanja hazarda u mesu divljači značajnih za zdravlje ljudi

Izvorni jezik
Srp

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782739-2746 - Biološki aspekti u slatkovodnom ribarstvu i lovstvu (Tomislav Treer, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nikica Šprem, (270750)