Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja (CROSBI ID 367028)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Pešo, Mario Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja / Kušec, Goran (mentor); Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Pešo, Mario

Kušec, Goran

hrvatski

Utjecaj MHS genotipa na proizvodne pokazatelje različitih križanaca svinja

Istraživanje je provedeno na 60 kastrata podrijetlom od krmača (Njl x VJ) križanih s pietrain (skupina A) i durok (skupina B) nerastima podijeljenih u 5 skupina po prema MHS-genotipu. U dobi od 54 dana započeo je tov pokusnih životinja koje su nakon 114 dana tova bile isporučene na klaonicu. Svim životinjama mjerena je porodna težina, težina pri odbiću, prijelazu u tov i na završetku tova, a utvrđeni su životni dnevni prirasti po razdobljima tova (uzgoja). Nakon odbića svim životinjama uzet je uzorak krvi. U laboratoriju CRSH izvršena je DNA analiza (PCR). Po završetku tova izmjerene su ultrazvučnim uređajem debljine leđne slanine (P2). Nakon klanja izmjerena je težina klaonički primarno obrađenih polovica, dužine polovica («a» i «b»), dužine i obujmi butova. U– MLD-u izmjerena je pH vrijednosti i vrijednosti električne provodljivosti (pH45, EP45, pH24 i EP24), te su uzeti uzorci MLD-a na presjeku između 13. i 14. Rebra za laboratorijsku analizu. Utvrđivanje mesnatosti zaklanih svinja obavljeno je instrumentalnom metodom i metodom dvije točke (DT). Polovice su razvrstane u trgovačke klase (SEUROP). U laboratoriju Zavoda za specijalnu zootehniku Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, na uzetim uzorcima utvrđena je boja mišićnog tkiva (CIE L*), sposobnost zadržavanja vode kompresijom, gubitak mesnog soka metodom „vrećice“ te površina presjeka MLD-a i pripadajuće slanine (cm2) planimetrijom. Udio intramuskulare masti u MLD - u (%), utvrđen je u laboratoriju TSH Vitalka – Žito d.o.o., metodom ekstrakcije s petrol – eterom. Polimorfnost MHS – gena nije statistički značajno (P>0, 05) utjecala na niti jedan od ispitivanih pokazatelja tovnih sposobnosti svinja. Utvrđen je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001) utjecaj pasmine, odnosno terminalnog nerasta na intenzite rasta, ali samo u početnoj fazi uzgoja, kao i na težinu pri isporuci u tov i završnu težinu tovljenika. Nisu utvrđene statistički značajne (P>0, 05) interakcije MHS – genotipa i pasmine na pokazatelje tovnih sposobnosti svinja. Utvrđen je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001) utjecaj MHS – genotipa na masu toplih polovica, debljinu slanine (inst.), udio mesa u trupu (inst.), udio mesa u trupu (DT), kao i statistički visoko značajan (P<0, 01) utjecaj na debljinu mišića (DT), dužinu buta i opseg buta. Statistički značajan (P<0, 05) utjecaj MHS – genotipa utvrđen je na debljinu mišića (inst.), dužinu polovica "a", površinu pripadajuće slanine MLD-a i odnos slanina/mišić. Na randman, dužinu polovica "b", indeks buta i površinu presjeka MLD-a nije utvrđen statistički značajan (P>0, 05) utjecaj MHS – genotipa. Pasmina, odnosno terminalni nerast utjecao je statistički vrlo visoko značajno (P<0, 001) na masu toplih polovica, debljinu slanine (inst.), procijenjeni udio mišićnog tkiva u trupu (inst.) i debljinu slanine (DT). Utjecaj pasmine bio je statistički visoko značajan (P<0, 01) na procijenjeni udio mišićnog tkiva u trupu (DT) i površinu pripadajuće slanine MLD-a. Na odnos slanina/mišić pasmina je statistički značajno (P<0, 05) utjecala. Za pokazatelje kakvoće svinjskih polovica (trupova) interakcije između MHS – genotipa i pasmine nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Utvrđen je statistički značajan (P<0, 05) utjecaj MHS – genotipa na početne pH vrijednosti mesa (pH45) i sposobnost zadržavanja vode. Na ostale pokazatelje kakvoće svinjskog mesa polimorfnost MHS – gena nije statistički značajno utjecala. Utjecaj pasmine, odnosno terminalnog nerasta na udio intramuskularnog masnog tkiva u presjeku MLD-a bio je statistički vrlo visoko značajan (P<0, 001). Utvrđen je statistički značajan (P<0, 05) utjecaj pasmine na pH24 vrijednosti, EP45, gubitak mesnog soka i sposobnost zadržavanja vode. Interakcije MHS – genotipa i pasmine nisu bile statistički značajne (P<0, 05) za pokazatelje kakvoće svinjskog mesa.

svinje ; MHS genotip ; tovna svojstva ; kvaliteta mesa ; sastav trupa

nije evidentirano

engleski

Influence of MHS genotype on production traits of different pig crosses

nije evidentirano

pigs ; MHS genotype ; production traits ; meat quality ; carcass composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

27.05.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)