Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Umjetnik kao idealni lažljivac / Što je stvarnije: ono što gledamo ili ono što slutimo (CROSBI ID 768813)

Druge vrste radova | katalog

Srhoj, Vinko Umjetnik kao idealni lažljivac / Što je stvarnije: ono što gledamo ili ono što slutimo // U susret Plavom salonu, triennalu hrvatskog slikarstva. 2011.

Podaci o odgovornosti

Srhoj, Vinko

hrvatski

Umjetnik kao idealni lažljivac / Što je stvarnije: ono što gledamo ili ono što slutimo

Izložba U susret Plavom salonu koncipirana je u dva dijela: "Što je stvarnije: ono što gledamo ili ono što slutimo" (predstavljena četiri slikarska ciklusa Lovre Artukovića), autora Vinka Srhoj, te "Mali pojedinac i velika povijest umjetnosti" (Grupa Gluteus koju čine Stipan Tadić, Luka Hrgović i Miran Šabić) autorice Karle Lebhaft. Izložba propituje domaće primjere figurativnog slikarstva i multimedije u vremenu postmoderne figuracije. Konstatira se da je ta figuracija retrospektivna, tj. da se obnavlja iz zaliha prošlih razdoblja povijesti umjetnosti, te je okrenuta masovnoj kulturi i novim medijima posredovanoj popularnoj slici. I kod Artukovića i kod Gluteusa zamjetno je stavljanje vlastitog lika umjetnika u obrasce slika iz povijesti umjetnosti, dakle dovođenje osobne povijesti u neposredan odnos prema svjetskoj povijesti umjetnosti. Pritom se opravdanje za strategiju intimiziranja s tom velikom povješću nalazi u Wildeovoj sintagmi o umjetniku kao idealnom lažljivcu. Izložba je priređena u prostorima Gradske lože i Kneževe palače u organizaciji Galerije umjetnina NMZ-a u Zadru.

Plavi Salon; Umjetnik kao idealni lažljivac; Lovro Artuković; Grupa Gluteus

nije evidentirano

engleski

The Artist as an Ideal Lier / What Is More Real: What We See or What we Anticipate

nije evidentirano

The Blue Salon; The Artist as an Ideal Lier; Lovro Artuković; Gluteus Group

nije evidentirano

Podaci o izdanju

U susret Plavom salonu, triennalu hrvatskog slikarstva

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest umjetnosti