Uporaba i važnost soli u bolničkoj prehrani (CROSBI ID 175394)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Pavić, Eva ; Martinis, Irena ; Oreč, Irena ; Vrdoljak, Ivica
hrvatski
Uporaba i važnost soli u bolničkoj prehrani
Poznato je da kontrolirani ili smanjeni unos soli treba biti sastavni dio liječenja ili prevencije nekih bolesti i stanja. Povišen unos soli usko je vezan s rizikom od razvoja hipertenzije, bolesti bubrega, raka želuca te pretilosti. Sol je neophodan dodatak bez kojeg bi mnoga jela bila neprihvatljivog okusa. Problem je što veliki udio soli dolazi iz prerađene hrane, gotovih ili polugotovih proizvoda tako da većini ljudi nije ostavljen izbor. Velika je odgovornost na bolničkim kuhinjama kako pacijentu pripremiti ukusno jelo, a s druge strane zadovoljiti potrebe za smanjenim unosom soli. Rezultati dobiveni analizom jelovnika (12 različitih dijeta) u Kliničkoj bolnici Dubrava i Općoj bolnici "dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu u skladu su s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, jer prosječni dnevni unos natrija u Kliničkoj bolnici Dubrava iznosi 1925 mg/dan, dok u Općoj bolnici Slavonski Brod 1890 mg/dan. Navedeni rezultati upućuju da zamjena za sol ima dovoljno. Treba samo promijeniti prehrambene navike. Stoga bi se preporuke i edukacija bolesnika trebale zasnivati na principima dijete DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), tj. u korist uzimanja hrane koja sadrži manje soli, poput svježeg voća i povrća, te važnosti izbjegavanja hrane s mnogo soli.
sol; bolnička prehrana; prehrambene navike; dijeta DASH; hipolipemička dijeta
nije evidentirano
engleski
Use and importance of salt in hospital nutrition
nije evidentirano
salt; hospital nutrition; dietary habits; DASH diet; hypolipidemic diet
nije evidentirano