Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 533659

Neke karakteristike kvalitete života i zdravlja socijalno povlaštenog muškarca pokopanog na starohrvatskom groblju na Ždrijacu u Ninu


Šlaus, Mario; Vyroubal, Vlasta; Bedić, Željka
Neke karakteristike kvalitete života i zdravlja socijalno povlaštenog muškarca pokopanog na starohrvatskom groblju na Ždrijacu u Ninu // Archaeologia Adriatica, 4 (2010), 25-35 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Neke karakteristike kvalitete života i zdravlja socijalno povlaštenog muškarca pokopanog na starohrvatskom groblju na Ždrijacu u Ninu
(Some characteristics of quality of life and the health of a socially prominent male buried at the Early Croatian cemetery at Ždrijac in Nin)

Autori
Šlaus, Mario ; Vyroubal, Vlasta ; Bedić, Željka

Izvornik
Archaeologia Adriatica (1846-4807) 4 (2010); 25-35

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Nin-Ždrijac; starohrvatsko groblje; osteološki pokazatelji stresa; dentalni pokazatelji stresa; društveni status
(Nin-Ždrijac; Early Croatian cemetery; osteological stress indicators; dental stress indicators; social status)

Sažetak
Starohrvatsko groblje na Ždrijacu u Ninu s punim se pravom svrstava u jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na području Hrvatske. Sustavna arheološka istraživanja groblja započela su 1969. godine pod vodstvom Prof. dr. sc. Janka Beloševića, a trajala su do 1977. godine. Groblje se datira u 8. i prvu polovicu 9. stoljeća, a prema arheološkim nalazima i grobnoj arhitekturi radi se o naseobinskom groblju na redove. Proučavanjem horizontalne stratigrafije groblja mogu se uočiti pojedine skupine grobova formirane najvjerojatnije po obiteljskom srodstvu ili rodovskoj pripadnosti. Takav primjer najvidljiviji je na istočnom dijelu groblja gdje je određeni broj grobova grupiran oko groba 322 u kojemu je pokopana starohrvatska obitelj dostojanstvenika. Usmenom komunikacijom s Prof. dr. sc. Jankom Beloševićem dobili smo potvrdu kako je na temelju grobnih priloga i horizontalne stratigrafije sasvim logično i opravdano pretpostaviti da osoba iz groba 312 (radi se o dobro uščuvanom kosturu muškarca koji je doživio između 40-45 godina života) pripada višem društvenom sloju koji se veže uz obitelj pokopanu u grobu 322. U ovom radu usporedili smo prisutnost različitih osteoloških (doživljena starost, visina, pokazatelji subadultnog stresa, pokazatelji teškog fizičkog rada te analiza trauma) i dentalnih (dentalna oboljenja koja upućuju na vrstu i kvalitetu prehrane) pokazatelja stresa kod pokojnika iz groba 312 s uzorkom koji čine 22 osobe koje na temelju arheoloških nalaza pripadaju socijalno nižoj skupini. Cilj nam je bio ustanoviti da li je prisutnost analiziranih pokazatelja stresa korelirana sa socijalno inferiornim statusom.Dobiveni rezultati pokazuju da, u analiziranom uzorku, navedeni pokazatelji stresa nisu korelirani sa socijalnim statusom što sugerira da su uvjeti života bili relativno slični za sve muškarce na ovom starohrvatskom nalazištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101-1970677-0670 - Bioarheološka istraživanja srednjovjekovnih populacija Hrvatske (Mario Šlaus, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti