Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 532954

SINTEZE I BIOLOŠKE AKTIVNOSTI MANOZILIRANIH DERIVATA 1-AMINOADAMANTANA, ADAMANTIL-TRIPEPTIDA I PEPTIDOGLIKAN MONOMERA


Ribić, Rosana
SINTEZE I BIOLOŠKE AKTIVNOSTI MANOZILIRANIH DERIVATA 1-AMINOADAMANTANA, ADAMANTIL-TRIPEPTIDA I PEPTIDOGLIKAN MONOMERA 2011., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
SINTEZE I BIOLOŠKE AKTIVNOSTI MANOZILIRANIH DERIVATA 1-AMINOADAMANTANA, ADAMANTIL-TRIPEPTIDA I PEPTIDOGLIKAN MONOMERA
(SYNTHESIS AND BIOLOGICAL ACTIVITIES OF MANNOSYLATED DERIVATIVES OF 1-ADAMANTAMINE, ADAMANTYL-TRIPEPTIDES AND PEPTIDOGLYCAN MONOMER)

Autori
Ribić, Rosana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
6.10

Godina
2011

Stranica
131

Mentor
Tomić-Pisarović, Srđanka

Ključne riječi
Manoza; 1-aminoadamantan; peptidoglikan monomer; adamantil-tripeptidi; imunomodulacijska aktivnost; inhibicija hemaglutinacije
(Mannose; 1-adamantamine; peptidoglycan monomer; adamantyltripeptides; immunomodulating activity; inhibition of hemagglutination)

Sažetak
U radu je opisana priprava α- i β-anomera (R)- i (S)-(2, 3, 4, 6-tetra-O-benzil-D-manopiranoziloksi)-2-metilpropionskih kiselina. Navedeni O-glikozidi korišteni su za vezanje manoze na biološki aktivne tvari kao što su 1-aminoadamantan, adamantil-tripeptidi i peptidoglikan monomer (PGM, β-D-GlcNAc-(1→4)-D-MurNAc-L-Ala-D-isoGln-mesoDAP(εNH2)-D-Ala-D-Ala). Manoziliranim PGM derivatima ispitana je adjuvantska (imunomodulacijska) aktivnost in vivo u mišjem modelu. Vezanjem manoze na PGM dolazi do smanjenja adjuvantske aktivnosti. Sintetiziranim (adamant-1-il)tripeptidima (L, D-(Ad-1-il)Gly-L-Ala-D-isoGln), strukturno sličnih PGM-u, ispitano je adjuvantsko djelovanje u usporedbi s dijastereomerima (adamant-2-il)tripeptida. Svi adamantil-tripeptidi pokazuju podjednaku imunostimulatornu aktivnost, slabiju od PGM-a. Pripravljenim manoziliranim (adamant-1-il) i (adamant-2-il)tripeptidima, također je ispitan imunomodulacijski učinak u mišjem modelu. Svi spojevi pokazali su slabiju adjuvantsku aktivnost od PGM-a. Uočeno je da vezanje manoze na adamantil-tripeptide preko poveznice (R)-konfiguracije uzrokuje pojačanje imunostimulatorne aktivnosti. α-D-Manopiranozidi s adamantanskom podjedinicom potencijalni su inhibitori hemaglutinacije eritrocita iz krvi zamorčića i Escherichie coli. U in vitro testovima spojevi ne pokazuju antiproliferativno djelovanje na humane tumorske stanice. Izotermalnom titracijskom kalorimetrijom potvrđeno je nastajanje inkluzijskih kompleksa β-ciklodekstrina i adamantil-glikozida u vodi, te su određeni termodinamički parametri kompleksiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191344-3121 - Sinteze i enzimske transformacije biološki aktivnih spojeva (Srđanka Tomić-Pisarović, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Rosana Ribić, (270544)